Staš Zgonik

 |  Mladina 51  |  Družba

Neznana znamenitost

Kaj, za vraga, je Higgsov bozon in zakaj, za vraga, mu pravijo božji delec?

Znanstvena skupnost, še posebej fiziki, je bila prejšnji teden v nestrpnem pričakovanju. V Evropskem centru za jedrske raziskave (CERN) v Ženevi v Švici so namreč pripravili poseben seminar, na katerem so znanstveniki predstavili najnovejše rezultate lova na Higgsov bozon, ki drugim delcem podeljuje maso. Pred začetkom predstavitve se je celo šušljalo, da so Higgsov bozon že našli. Na koncu se je izkazalo, da vendarle še vedno niso zbrali dovolj podatkov, da bi lahko to z gotovostjo trdili. Vendar pa na odpiranje šampanjcev baje ne bo treba več dolgo čakati. In glede na to, da naj bi v kratkem dokazali obstoj Higgsovega bozona, bi bilo dobro, da tudi širša javnost izve, zakaj točno bodo pokali šampanjci.

V naravi obstajajo štiri osnovne interakcije, prek katerih lahko delci delujejo drug na drugega – gravitacija, elektromagnetizem ter močna in šibka jedrska sila. Gravitacija je privlak med objekti zaradi njihovih mas, elektromagnetizem predstavljajo interakcije med električno nabitimi delci. Močna jedrska sila je najmočnejša sila v naravi in skrbi za stabilnost atomskih jeder, a deluje zgolj na zelo majhnih razdaljah. Šibka jedrska sila se pojavlja le v nekaterih jedrskih procesih in je med drugim odgovorna za del naravne radioaktivnosti, saj povzroča tako imenovane beta razpade atomskih jeder.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.