Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Zamuda pri črpanju denarja za ekološke projekte

Ker ni bil pravočasno sprejet zakon o poroštvu, bo Eko sklad 50 milijonov evrov, ki jih je dobil od EIB za ekološke projekte, lahko razdelil kot ugodne kredite z dveletno zamudo

Eko sklad je lani dobil od Evropske investicijske banke (EIB) 50 milijonov evrov za financiranje okoljskih projektov. V EIB so pojasnili, da je ta denar namenjen za sofinanciranje majhnih in srednje velikih okoljskih projektov, ki jih izvajajo lokalne oblasti, javna in zasebna podjetja. Vesna Vidič, sekretarka Eko sklada, nam je pojasnila, da je v tej pogodbi 31. maj 2014 določen kot skrajni rok črpanja kredita, poroštvo države pa je pogoj za črpanje kredita.

Predlog zakona o poroštvu države za najem tega kredita pri EIB je bil v medresorsko usklajevanje poslan poleti leta 2011. »Postopek sprejemanja zakona trenutno še ni zaključen, zato kredit še ni operativen. Postopek je daljši, kot je bilo predvideno, zato je v postopku tudi predlog za podaljšanje skrajnega roka črpanja tega kredita do leta 2016. Podaljšanje roka črpanja tega kredita bo omogočilo Eko skladu časovno optimalno zagotavljanje sredstev za dodeljevanje ugodnih okoljskih kreditov v prihodnjih letih, Eko sklad pa bo zadržal letni obseg kreditiranja okoljskih naložb na ravni okrog 30 milijonov evrov, kar naj bi zadoščalo za pokrivanje potreb potencialnih kreditojemalcev po kreditih Eko sklada. Prvo črpanje tega kredita je predvideno konec leta 2012, zadnje pa po spremembi končnega roka konec leta 2016,« razlaga Vesna Vidič.

Eko sklad kreditira okoljske naložbe na podlagi javnih pozivov, delež kredita pa znaša od 75 do 100 odstotkov priznanih stroškov naložbe. Kredit EIB lahko znaša do 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe. »V poštev pridejo naložbe na vseh področjih varstva okolja, vendar ocenjujemo, da bo tako kot v preteklih letih največ kreditnih sredstev sklada namenjenih naložbam na področju obvladovanja in blaženja podnebnih sprememb, to so naložbe v različne ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije,« ocenjuje Vidičeva.

Sicer pa je imel Eko sklad konec leta 2011 bilančno vsoto skoraj 205 milijonov evrov, od tega 60 odstotkov lastnih sredstev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.