Borut Mekina

 |  Mladina 9  |  Politika

Vatikan bi porušil zaščiteno vilo

Državno pravobranilstvo vložilo tožbo proti Černačevemu ministrstvu, ki je decembra Svetemu sedežu dovolilo rušitev zaščitene vile

Zaščitena vila na Ulici Janeza Pavla II. 21, namesto katere bi rad Vatikan zgradil enkrat večjo hišo.

Zaščitena vila na Ulici Janeza Pavla II. 21, namesto katere bi rad Vatikan zgradil enkrat večjo hišo.
© Tjaša Zajc

Poljansko predmestje v Ljubljani je že desetletja razglašeno za kulturni in zgodovinski spomenik ter za naravno znamenitost. In sicer zato, ker ta del mesta pomeni »značilen in sočasno s srednjeveškim mestnim jedrom oblikovan predmestni prostor, v katerem so se ohranili pomembni sledovi človekovega bivanja od 10. stoletja n. š. dalje«, kot piše v zadnjem odloku iz leta 1990. Na tem območju je pod evidenčno številko nepremične kulturne dediščine št. 19.836 zaščitena tudi »vilska četrt Poljane«. Kar z drugimi besedami pomeni, da značilnih vil na tem območju, recimo tistih iz secesijskega obdobja, ni dovoljeno porušiti in na njihovem mestu zgraditi veliko večje, neznačilne objekte, pa čeprav bi si to investitorji še tako želeli.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.