MLADINA

18. 5. 2014  |  Mlada Evropa

Po denarni Evropa potrebuje še socialno unijo

EU in njene članice so zgrešile glavni cilj evropskega projekta: zagotoviti usklajen gospodarski in socialni napredek tako znotraj držav članic kot na ravni EU, ugotavlja nekdanji belgijski minister za zaposlovanje, pokojnine in socialne zadeve Frank Vandenbroucke. Recesija je posebej močno prizadela mlade, saj je stopnja brezposelnosti mladih v letru 2012 dosegla 23 odstotkov. Povečalo se je število revnih otrok.

Realni prihodek na člana gospodinjstva se je v EU med letoma 2004 in 2012 zmanjšal , razlike med državami z evrom se je povečala namesto zmanjšala. Stopnje brezposelnosti so se v osmih letih prav tako znižale, BDP na prebivalca je bil leta 2012 le malo višji kot leta 2004, v sedmih od 13 novih članicah je bil celo nižji. Javni izdatki, izraženi v BDP, so se po izbruhu krize močno povečali, a ne zaradi povečanja zneska, pač pa zaradi padca BDP, kar pomeni, da zanje denarja dejansko ni bilo na voljo več kot pred krizo.

Ker državljani glavnega krivca za to poslabšanje vidijo v EU, se povečuje evroskepticizem in vse manj ljudi se je pripravljenih udeležiti evropskih volitev. Frank Vandenbroucke navaja, da EU potrebuje osnovni dogovor o evropskem socialnem modelu, zlasti ta dogovor potrebujejo države v območju evra. Po denarni uniji je treba vzpostaviti socialno unijo in z njo okrepiti socialno dimenzijo EU. Dogovoriti se je treba, kako socialne cilje uresničiti v okviru skupnega trga oziroma kako ob prostem pretoku ljudi, storitev in kapitala ohraniti načela socialne varnosti.

Evropa potrebuje socialno unijo, ki lahko podpira nacionalne države blaginje na sistematični ravni na ključnih področjih, ki so makroekonomska stabilnost, splošni socialni standardi in cilji. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."