MLADINA

24. 5. 2014  |  Mlada Evropa

Cela generacija je izgubila pogum in dobila brazgotino

Ko mladi ljudje izgubijo zaposlitev ali zaposlitve sploh ne morejo dobiti, jih ta brazgotina zaznamuje za vse življenje. V EU je danes brez zaposlitve 5,6 milijona mladih, mlajših od 25 let, njihovo število še vedno narašča. Leta so politiki, strokovnjaki in evropski uradniki govorili o tem problemu, niso pa bile sprejete nobene odločitve, da bi ga začeli reševati.

V Bruslju in državah članicah se politiki in evropski funkcionarji hvalijo, da so lani za boj proti brezposelnosti mladih zagotovili 6 milijard evrov. Toda ta sredstva niso na voljo za eno leto, ampak za sedem let, kar pomeni, da je na leto na voljo le 860 milijonov evrov. Za slovenske razmere je to velik znesek, za evropske drobiž. Za vsakega brezposelnega, mlajšega od 25 let, je na mesec na voljo slabih 13 evrov, na leto 153 evrov, v sedmih letih 1071 evrov.

V EU je brez zaposlitve 23 odstotkov vseh mladih, sposobnih za delo, največ v Grčiji (59 odstotkov), v Španiji (54 odstotkov) in na Hrvaškem (49 odstotkov). V Sloveniji je stopnja brezposelnih mladih na ravni povprečja EU in znaša 23 odstotkov.

Mladi v južnih članicah EU so zato, ker ne morejo dobiti službe, vse bolj jezni. Že precej pred izbruhom evrske krize so se počutili izigrani, saj kljub boljši izobrazbi, kot jo imajo njihovi starši, ne morejo dobiti službe. Mladi, ki protestirajo na ulici, ne zahtevajo le zaposlitve, ampak tudi možnosti, da si bodo lahko ustvarili družino in začeli varčevati za starostno pokojnino. Mladi v Evropi potrebujejo perspektivo, ne jutri, ampak danes, pravi Doro Schreier, ustanoviteljica spletne strani Netzfrauen, ki se je po 30 letih iz etičnih in moralnih razlogov odločila pustiti službo v banki. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."