Damjana Kolar

, 10:00  |  Kultura

Avdio-vizualni performans Luke Prinčiča

V Galeriji Kapelica bo danes 24. junija ob 21.00 premiera avdio-vizualnega performansa Razpoke vmesnika II-Metal glasbenika, performerja in intermedijskega umetnika Luke Prinčiča. Po prvi izdaji iz serije Razpoke vmesnika, ki je bila premierno uprizorjena decembra lani, in je v mediju razširjenega elektronskega kina poizkušala utelesiti subjektivno izkušnjo vpetosti v informacijsko pokrajino, se tokratna posveča iskanju odgovora na vprašanje o analognem in digitalnem bivanju v interaktivnih družbenih mrežah, skozi katere metafore življenja, emotivnih stanj in nenazadnje smrti dobivajo nov pomen. Več>>

"Metal je avdio-vizualna živa kompozicija, ki izhaja iz razumevanja sodobnega sveta kot medsebojnega prepleta digitalnega in analognega, diskretnega in kontinuiranega, človeškega in strojnega (ne-človeškega), v gibanju misli izven izključujočega polariziranja teh parov. Vsak objekt (človeški in ne-človeški) je del družbene mreže interakcij, skozi katere se vzpostavlja pomen. V tem kontekstu se postavlja vprašanje obstojnosti in trdnosti informacije, ki je večinoma digitalizacija analognih fenomenov, a ima hkrati svoje metode samo-preživetja in umrljivosti."

Luka Prinčič se skozi leta delovanja na področju zvoka, glasbe, tehnoloških instalacij in performansa, posveča raznovrstnim pristopom k ustvarjalnim procesom in njihovi formalizaciji. Diplomiral je na programu Audio Recording Arts (BA) na SAE Technology Institute v Londonu. Poleg glasbenega ustvarjanja in delovanja na področju intermedijskih umetnosti, redno deluje tudi v gledališko-performativnem kontekstu.V letih 2009-2012 je ustvaril več intermedijskih performansov, med drugim pa je nastopil na Ars Electronici v Linzu ter Linux Avdio konferenci na Nizozemskem. Za svoje delo je leta 2013 skupaj z Majo Delak dobil nagrado Liberalne akademije Zlata ptica in nagrado Ksenije Hribar za oblikovalca zvoka.