Damjana Kolar

 |  Kultura

Poet kraške pokrajine na ljubljanskem gradu

V prostorih Palacija in Stanovske dvorane na ljubljanskem gradu bo od 3. julija do 31. avgusta na ogled razstava poeta kraške pokrajine Lojzeta Spacala z naslovom Matrica-grafika-slika, na kateri bo predstavljen obsežen izbor del iz umetnikove zapuščine, ki se bo osredotočil na genezo-izvor in razvojni proces svojevrstne likovne produkcije od matrice do grafičnega odtisa in končnega povratka k odtisni plošči, ki s poslednjim barvnim nanosom postane "reliefna slika." Več>>

Slikar in grafik Lojze Spacal (1907-2000) velja za enega izmed največjih mojstrov visokega modernizma v likovni umetnosti na Slovenskem. Z duhovnim in s formalnim izhodiščem v žlahtni starosvetnosti ambientov slovenskega Krasa, ki je njegov večni ustvarjalni navdih, je ustvaril obsežen opus del v različnih likovnih tehnikah in načinih, s katerimi vseskozi pripoveduje eno zgodbo. "Lojze Spacal je bil zazrt v urejenost sveta, ne neposredno vase. A je skozi dojetje kristalno čiste arhitektonsko izoblikovane pokrajine, v katero se je poglabljal, izrazil in izoblikoval tudi svojo lastno ustvarjalno naravo, pretopljeno v likovno čistost, v kateri se dogaja nepremakljiva trajnost. Umetnikova fascinacija s Krasom in njegov dialog s kraško pokrajino se nikjer ne omeji in ne reducira na etnografske značilnosti te pokrajine," je v spremnem katalogu zapisal dr. Milček Komelj.

Po obsežni retrospektivni razstavi, ki so jo ob 100. letnici rojstva pripravili v Moderni galeriji in Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani, je tokratna posvečena predvsem zelo izvirni Spacalovi "pogruntavščini," s katero je odslužene lesorezne grafične matrice predelal v slike. Razstava je bila lani že na ogled v Murski Soboti, Kranju in Slovenj Gradcu, pripravila pa jo je Galerija Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj in kustosinja Breda Ilich Klančnik. Na ljubljanskem gradu so razstavi dodali še izbor del iz zgodnjega opusa, ki pripada Spacalovemu magičnemu oziroma sanjskemu realizmu, vključenih pa bo tudi nekaj še nikoli razstavljenih del, ki jih je za to priložnost posredovala goriška finančna delniška družba KB 1909. Osrednji poudarek pa bo vendarle likovno občutje Spacalovega Krasa, ki ga je takole ubesedil: "Kras je kamnit, bleščeč svet. Kras je tudi trpka in grenka pesnitev, ki diši po brinju, borovcu in apnencu. Kras je dramatizacija, ki spominja na človekovo izvirnost …"