Damjana Kolar

, 11:00  |  Kultura

V Marezigah bodo odmevale big bandovske melodije

Big Band Hrošči

Big Band Hrošči

V Marezigah bo 4. in 5. julija potekal mednarodni festival MareziJazz, ki praznuje deseto obletnico in je največje ter edino tovrstno srečanje big bandov pri nas in tudi daleč naokoli. Letošnjega festivala se bo udeležilo 18 zasedb, med njimi tudi gostje iz Italije in Češke, pripravili pa bodo tudi dvodnevni jazz seminar "Zgrabi zvok." Pred otvoritvijo festivala bo potekala okrogla miza z naslovom "Trendi big bandovske kulture v evropskem prostoru," na kateri bodo sodelovali strokovnjaki s področja kulture ter domači in tuji dirigenti nastopajočih zasedb. Več>>

V desetih letih se je MareziJazz razvil v prireditev, ki s svojo edinstvenostjo in privlačnostjo uživa poseben ugled med ljubitelji in profesionalnimi izvajalci orkestralnega jazza ter že od začetka izpolnjuje svoj prvotni namen: širjenje tovrstne glasbene kulture pri nas. "Na začetku nas je gnala izključno ljubezen do big bandovske glasbe, danes pa sem lahko ponosen nad velikostjo in prepoznavnostjo festivala ter nad dejstvom, da se je pri organizaciji vzpostavila ekipa izredno zagnanih ljudi, ki kljub velikim preprekam, s popolnoma prostovoljnim delom še vedno z veliko mero zanosa skrbi za to, da je prireditev obstala do sedaj in da se bo razvijala tudi v prihodnje. Naša vizija je, da bi MareziJazz postal vodilni jazz festival na področju big bandovske glasbe v Evropi," je zapisal Igor Bržan, predsednik organizacijskega odbora MareziJazz, idejni vodja in soustanovitelj festivala.

Na jubilejnem festivalu bodo nastopili: Jazz Punt Big Band, Big Band gveriLLaz, Big Band Hrošči, Big Band Akademije za glasbo UL, Milan Svoboda in Jazz Orchestra Praškega konservatorija (Češka), Big Band VOX, Big Band Krško, NoAir, Vivaracha, Big Band Vrhnika, Big Band Cerknica – BBC, Sax-Huit (Italija), Big'O'Band (Češka), Trieste Early Jazz Orchestra (Italija), Big Band Grosuplje in Robert Vatovec Big Band. V okviru festivala bo že četrto leto zapored potekal jazz seminar "Zgrabi zvok," ki je namenjen tako ljubiteljskim kot profesionalnim glasbenikom, ki bi radi izpopolnili svoje znanje na področju jazza in improvizacije. Vodili ga bodo vrhunski in mednarodno priznani mentorji: Klemen Kotar (saksofon), David Jarh (trobenta), Denis Beganović – Kaykay (pozavna), Matej Hotko (bas kitara in kontrabas), Jani Moder (kitara), Jaka Pucihar (klavir), Janez Gabrič (bobni), Črt Pšeničnik (tolkala), Karin Zemljič (petje), David Morgan (rhythm class).