Max Modic

 |  Kultura

Svetovna premiera stripovske trilogije Evropa Tomaža Lavriča

© Tomaž Lavrič

Danes, 11. septembra 2014 ob 19. uri bosta avtor Tomaž Lavrič in založnik Aleksander Buh v Strip.Art.Nici Buch uradno predstavila slovensko barvno izdajo akcijskega stripovskega seriala Evropa. Več v jutrišnji Mladini!

Stripovski serial Evropa je nadaljevanje Lavričevih Bosanskih basni z drugačnimi, žanrskimi sredstvi. Bosanske basni pripovedujejo o nedolžnem civilnem prebivalstvu, ki se znajde v krvavem vojnem vrtincu, Evropa, ta »gangstersko-gastarbajterski blues ceste«, pa analizira zgodbo enega od krvnikov, ki poskuša pobegniti pred preteklostjo. Surova, s črnim humorjem prežeta akcijska odisejada pripoveduje o kriminalcu Žiletu, pripadniku srbske soldateske, ki čez Italijo in Francijo emigrira v Nemčijo, tam pa začne na krut način spoznavati, da se v obljubljeni Evropi pod krinko blišča, izbire in demokracije skrivajo beda, korupcija, životarjenje in resignacija, vse sumljivo podobno razmeram v pokojni Jugoslaviji, ki jim je hotel ubežati. »Kaj pa si pričakoval?« ga vpraša pajdaš Kugla. »Hm, civilizacijo! Evropo! Deželo miru in blagostanja,« v odgovor zamrmra Žile in Kugla mu pojasni: »Eh, moj Žile ... To je njihova Evropa, ne naša.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.