Damjana Kolar

 |  Kultura

KIBLIX 2014–Paralele

Nataša Teofilović

Nataša Teofilović

V Mariboru bo 9. in 10. oktobra že trinajsto leto zapored potekal mednarodni festival intermedijske umetnosti KIBLIX. V tokratni ediciji z naslovom Paralele, obravnava množico raziskovalnih smeri, ki prežemajo polje sodobne intermedijske produkcije. Pri tem se ne omejuje na specifično nišo in ne obravnava le ozkih avtorskih pristopov, temveč sprejema heterogenost sodobne produkcije in jo predstavi z razstavo (8.-24. oktobra), avdiovizualnimi performansi, predavanji, delavnicami, okroglimi mizami in pogovori z umetniki, s čimer apelira tako na strokovno, kot tudi širšo javnost.Več>>

Festival KIBLIX povezuje znanstvenike in umetnike, raziskovalce in igralce iger, računalničarje in biologe, hekerje in glasbenike, producente in naključne obiskovalce. Preplet gostov in obiskovalcev najrazličnejših usmeritev je duša odprte festivalske platforme–skozi format festivala je omogočeno spontano povezovanje ljudi različnih strok, a sorodnih interesov, s čimer je ustvarjen intelektualni presežek in izjemen kreativni potencial.

Selektorji Aleksandra Kostič, Žiga Dobnikar, Marko Ornik, Pina Gabrijan in Miha Horvat so za festival izbrali dela, ki "prevprašujejo temelje sodobnega sveta in se dotikajo problemov, ki jih ali jih začenjamo zaznavati vsi–kaj je in kaj prinaša postdigitalna era, ali lahko umetniki skupaj z znanstveniki shekajo svobodno prihodnost, uporaba in zloraba velikega podatkovja, elektronsko in tehnološko onesnaževanje in kroženje odpadkov, strategije preživetja v svetu z le navidezno zasebnostjo, internetni črni market, razdrobljenost sodobne identitete na realno in virtualno. Vprašanja in problemi, ki jih zaznavajo predstavljena dela in udeleženci festivala, so ključna vprašanja naše sedanjosti, a še bolj prihodnosti."

Na festivalu med drugimi sodelujejo: Tania Candiani, Miha Ciglar, Nataša Teofilović,  Olaf Val, Ghislaine Boddington, Bojan Gagić & Cameron Bobro, Ida Hiršenfelder & Saša Spačal, JUNEsHELEN, Luka Prinčič, Random Logic, Vlado Repnik, Maja Smrekar, Robertina Šebjanič & Miha Tomšič.