Damjana Kolar

 |  Kultura

Kultna newyorška zasedba danes v Kinu Šiška

Kultna newyorška avantgardna rock zasedba Swans je nastala daljnega leta 1982 ter kmalu postala znana po ekstremnem in pogosto temačnem glasbenem izrazu, ki je med drugim vplival na razvoj industrial glasbe. Po treh letih se z novim albumom To Be Kind, ki je maja letos izšel pri založbi Mute, vračajo na oder Kina Šiška. Za uvod v koncert bo poskrbela prodorna newyorška noise performerka Margaret Chardiet aka Pharmakon. Več>>

Zasedba Swans pod vodstvom Michaela Gire je leta 1997 prenehala z delovanjem, potem ko je izdala album Soundtracks for the Blind, na katerem so združili vse svoje glasbene prvine. Michael Gira je nato ustanovil zasedbo The Angels of Light in večino časa posvetil produciranju nove glasbe za lastno založbo Young God Records. Leta 2010 so se Swans nepričakovano ponovno aktivirali in izdali album My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky, ki mu je leta 2012 sledil še album The Seer, oba pa sta požela izjemen odziv pri kritikih.

"Ne morem vam povedati, kako vesel in vznemirjen sem, da spet sodelujem z Michaelom. Koncerti, ki jih je od ponovne vzpostavitve zasedbe odigral s Swansi, so povsem izjemni in do zdaj nisem doživel ali slišal še nič podobnega," je povedal Daniel Miller, ustanovitelj založbe Mute in od leta 2010 založnik zasedbe Swans, podznamka iste založbe Product Inc pa je leta 1987 izdala klasiko Children Of God.

Letos so Swans v sestavi Michael Gira, Norman Westberg, Christoph Hahn, Phil Puelo, Thor Harris in Christopher Pravdica, posneli nov album To Be Kind, na katerem so kot gostje med drugim sodelovali Annie Clark, Julia Kent, Bill Rieflin. Nastal je na koncertnih turnejah v letih 2013 in 2014, nekaj izdelkov pa so Swans ustvarili tudi v studijskem okolju. “Snemanje in celoten proces nastajanja albuma so prijazno in morda tudi nekoliko naduto financirali naši podporniki pod pokroviteljstvom založbe younggodrecords.com, in sicer s pomočjo posebnega ročno izdelanega dvojnega koncertnega albuma Not Here/Not Now."