Damjana Kolar

 |  Kultura

49. Festival Borštnikovo srečanje pod sloganom Igrajmo se!

Murmel Murmel

Murmel Murmel
© Thomas Aurin

Največji in najstarejši slovenski gledališki festival Borštnikovo srečanje bo v Mariboru potekal med 17. in 26 oktobrom. Letos se bo pod sloganom Igrajmo se! v desetih dneh zvrstilo več kot 70 dogodkov (gledališke predstave, pogovori, okrogle mize, bralne uprizoritve, strokovna srečanja). Ob zaključku festivala bodo podelili nagrade in Borštnikov prstan, ki ga bo letos prejel Vlado Novak. Več>>

Za nagrade se bo letos potegovalo 11 uprizoritev, ki jih je izbrala selektorica Amelia Kraigher, spremljevalni program pa obsega 6 domačih in 5 mednarodnih predstav (Mostovi). V Showcasu, ki bo med 24. in 25. oktobrom, si bodo mednarodna strokovna javnost in tuji gledališki kritiki lahko ogledali 6 predstav tekmovalnega in 1 predstavo spremljevalnega programa, ki jih je izbrala umetniška direktorica Alja Predan.

Festival bodo odprli z razstavo plakatov vseh dosedanjih Borštnikovih srečanj z naslovom Podobe praznovanja in nenavadno predstavo Murmel Murmel v produkciji enega najslavnejših nemških gledališč Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz iz Berlina, ki bo prvič gostovalo v Sloveniji. Gre za uprizoritev drame Dietra Rotha iz leta 1974, ki je v Nemčiji doživela neverjetno navdušenje publike, v kateri je na 178 straneh napisana le v neskončnost ponavljajoča se beseda Murmel. Režiser Herbert Fritsch je zbral 11 igralcev, ki ves čas ponavljajo to besedo.

V fokusu letošnjega festivala je španska dramatika in gledališče. "Vsako leto gostimo nekaj mednarodnih predstav in izberemo si eno državo, ki jo imamo v žarišču, prav tako pa poskušamo predstaviti del sodobne dramatike. K nam prihaja nestor katalonske drame Josep Maria Benet i Jornet, spektakel Zlata doba, s katerim se inovativni plesalec flamenka in koreograf Israel Galván spominja zlatega obdobja umetnosti flamenka v 19. stoletju in avantgardno delo BBBB (Brickman Brando Bubble Boom) gledališča Agrupación Señor Serrano, ki se nenehno samoprenavlja in kombinira več gledaliških umetnosti," je povedala Predanova.

Poleg španskih predstav bosta v okviru mednarodnega programa gostovali še predstavi Naše skrivnosti, provokativnega madžarskega režiserja Béle Pintérja in Neoplanta, madžarskega gledališča iz Novega Sada v režiji Andrasa Urbana. V okviru festivala bo potekal še znanstveni simpozij o dramatiki Vitomila Zupana, mednarodni simpozij Gledališče upora, okrogla miza o nemih likih v dramatiki, na odru in v realnosti.