Damjana Kolar

 |  Kultura

Glasbeni maraton trojk

Ti

Ti

V Kinu Šiška bo danes, 23. oktobra ob 21.00 v okviru koncertne serialke NuYuGo! potekal Glasbeni maraton trojk od Vardara do Triglava, ki ga pripravljajo Kino Šiška, Moonlee Records in Kataman. Nastopili bodo domači multižanrski trio TRUS!, beograjski psihedelični-indie-pop duo Ti ter makedonski postpunk-indie-rockerji The John. Pred koncertom bo ob 20.00 potekala še okrogla miza "Preko Triglava in Vardara" o preboju domačih glasbenih skupin v tujino, na kateri bodo sodelovali: Miran Rusjan (Moonlee Records & Booking), Andraž Kajzer (Festival MENT, Kapa Records), Ilija Duni (Ti, ex-Petrol), Boštjan Simon (TRUS!, Litošt). Moderatorka: Zala Vidali. Več>>

Trojka TRUS! v sestavi Jelena Rusjan (bas kitara, vokal), Boštjan Simon (synth, sax, vokal), Marko Lasič (bobni) je po nastopu na Klubskem maratonu Radia Študent, postala eno največjih glasbenih presenečenj leta 2013. Njihov prvenec "First Step" za Založbo Radia Študent in Moonlee Records, je glasbena redakcija Radia Študent izbrala za domačo ploščo leta 2013. Isto leto je izšla še njihova druga plošča "Banana Split," ki je nastala v sodelovanju s Kleemarjem. Njihova glasba, ki jo je nemogoče žanrsko opredeliti, je po mnenju kritikov "mešanica igrivega postpunka, nagajive indie-elektronike in zapeljivega trashy popa."

Beograjski psihadelični elektro pop duo Ti sestavljata Ilija Duni in Trajče Nikolovski, vadita in ustvarjata kar v Dunijevi dnevni sobi, kjer je lani nastal plošček "Koliko dana," s katerim sta osvojila koncertne odre po Srbiji in na območju bivše Jugoslavije, letos pa je izšel njun prvi album "Vidimo se!" "Zasanjane in tople skladbe, pozitivna energija, prijetna hipnotična atmosfera, nalezljive melodije so nekateri izmed elementov," ki so pustili opazno sled v glasbenem podtalju ex-Yu regije.

Skopski kvartet The John, ena izmed najzanimivejših zasedb novejše makedonske glasbene scene, je nastal leta 2007 pod vplivi kultnih The Velvet Underground, The Strokes, Gang Of Four, Bob Dylan. "Ljupa Angelov & co. surfajo po valovih psihedelije in punka, nalezljivih ritmov, odbitih rifov, zvitega vokala." Hiperproduktivni kvartet je že v studiju, kjer snemajo novi EP, medtem ko njihov zadnji album še vedno odmeva po klubih in portalih nekdanje države. Priča bomo zvoku in sliki endemične vrste skopskih uličnih psov.

Glasbeni maraton trojk od Vardara do Triglava predvideva vsakoletno jesensko gostovanje treh mladih glasbenih skupin iz treh držav na treh različnih prizoriščih v treh različnih državah. Po koncertu v Kinu Šiška se bodo skupine predstavile še v KC Gradu v Beogradu (29. 10.) ter v MKC v Skopju (30. 10.).