Damjana Kolar

 |  Kultura

Dokumentarna drama o Milovanu Đilasu

V Veliki dvorani  SNG Maribor bo danes 28. oktobra ob 20.00 gostovalo Črnogorsko narodno gledališče iz Podgorice z dokumentarno dramo Radmile Vojvodić Everyman Đilas/Slehernik Đilas, ki temelji na zgodovinskem gradivu in preverljivih dejstvih ter verodostojno osvetljuje življenje odpadnika Milovana Đilasa, med drugim avtorja knjige "Novi razred: Analiza komunističnega sistema," uvrščene med sto najvidnejših del 20. stoletja. Več>>

Drama se osredotoča na Milovana Đilasa, velikana, ki je preizkušal in izpraševal naš čas. Ukvarja se z dobo, v kateri so njeni junaki s svojim delovanjem pomembno vplivali na potek zgodovine v Jugoslaviji v njenem mednarodnem kontekstu. To so počeli popolnoma legitimno in legalno kot zmagovalci 2. svetovne vojne in boja proti nacizmu. V drami se Vojvodićeva ukvarja z naravo in posledicami Đilasovih del, predvsem članka "Anatomija neke morale" in "Novi razred: analiza komunističnega sistema," ene ključnih knjig 20. stoletja.

Umetniška sredstva, s katerimi avtorica izpričuje politično stvarnost, po drugi strani ustvarjajo izjemno estetsko, domala poetično odrsko delo. Gre za dramo v petih dejanjih. Vsako dejanje predstavlja petino ledene gore. Prvo petino predstavlja blok, ki je nad površino morja, ostale štiri petine smisla in potenciala se nahajajo pod površino. Prizori, polni vrhuncev, odkrivajo nakopičene, predvsem politične fenomene, ki so travmatični, dramatični, kritični.

V petih slikah se pred očmi občinstva prefinjeno, čustveno poglobljeno in nadvse prepričljivo izoblikuje Đilas kot resnični Slehernik ter nas s svojim zgledom poziva k pogumu in tveganju pri uresničevanju svobode. "Drama je videti kot dokumentarna stvaritev, osebnosti so zgodovinske ali zamišljene kot zgodovinske. S padcem berlinskega zidu je padla edina utopija, v tem kontekstu tudi jugoslovanska utopija. Kaj je naša utopija, kaj je utopija sodobnega sveta, kdo so njeni tvorci in junaki, kdo so njeni nosilci? Drama Everyman Đilas je ugovor, nestrinjanje z mogočim in nemogočim; v nas prebuja pogum, sposobnost in tveganje ter poziva k ustvarjanju, zavedajoč se, da smo–kljub vsemu–sami odgovorni za svojo usodo."

V vlogi Đilasa nastopa Tihomir Stanić, režiserka je Radmila Vojvodić, dramaturginja Borka Pavićević, scenograf Hans Georg Schäfer, kostumograf Leo Kulaš, skladatelj Žarko Mirković.