Damjana Kolar

 |  Kultura

Razstava rezidenčne umetnice Lane Čmajčanin

V KC Tobačna 001 bo od 5. novembra do 12. decembra na ogled razstava bosanske rezidenčne umetnice Lane Čmajčanin s katero tematizira spremembe, ki jih je doživljala geografska površina BIH v preteklem tisočletju. Prek premikov njenih meja umetnica postavlja vprašanja o vlogi vojaške moči, šolskega sistema ter nenazadnje tudi razmerja moči med spoloma. Projekt Neme karte predstavljata Geometrija mesta in 551.35–Geometrija časa. 

S prvim v obliki političnih in vojnih zemljevidov raziskuje zgodovinske geopolitične tvorbe na področju Bosne in Hercegovine-od obdobja rimskega imperija do daytonskega mirovnega sporazuma. Zgodovinsko dejstvo je, da sta postavljanje meja držav in njihovo zarisovanje v domeni moških, zato je edina možnost množičnejše ženske participacije v indirektni povezavi z mejami le v obliki poučevanja. Umetnica izkoristi prav to nedorečeno polje, ki postane mesto možne intervencije v oblikovanje mišljenja o preteklosti, vzpostavi pa ga prek učnega pripomočka–grafoskopa, ki s svojo osvetljevalno nalogo razkriva silnice, ki so privedle do današnjega stanja, torej Bosne in Hercegovine kot umetne geopolitične tvorbe.

V drugem delu nas sooči z raznolikimi razmejitvami Bosne in Hercegovine od 15. stoletja dalje, torej od inkorporacije Kraljevine Bosne v Osmanski imperij (1463), prek aneksije k avstroogrski monarhiji, priključitve ozemlja Kraljevini Jugoslaviji ter vse do njene končne dekonstrukcije, ki je rezultat daytonskega mirovnega sporazuma. Ob poizkusih razumevanja prekrivajočih se formacij, ki so jih skozi zgodovino definirale različne zunanje strukture moči (v službi imperialističnih sil), se razkrivajo konflikti, delitve in nestabilnosti.

Po besedah kustosinje Alenke Trebušak umetnica v projektu Neme karte "izrablja fragmentiranost in organsko nepovezanost države. Iz zakladnice zgodovine z minimalnimi sredstvi poustvari dokument časa, ki se uresničuje v igrivem razmerju med različnimi konotacijami, v izmišljanju novih odnosov ter možnih prepletov med ločenimi celotami, predvsem pa v razmišljanju o pravičnejši družbeni ureditvi."