Damjana Kolar

 |  Kultura

Literarni večer Ernesta Cardenala

© Marko Jenšterle

Ernesto Cardenal, eden največjih pesnikov današnjega časa, ki ustvarjajo v španskem jeziku, bo v sredo 19. novembra ob 20.00, nastopil v Cankarjevem domu. Nikaragovski pesnik in nekdanji kulturni minister v času sandinistične vlade bo na nastopu bral svoje pesmi, z latinskoameriško glasbo pa ga bo spremljal duet Grupo Sal Duo, ki ga sestavljata Anibal Civilotti iz Argentine ter Fernando Dias Costa iz Portugalske.

Ernesto Cardenal (1925) iz Nikaragve je tudi eden najbolj znanih liberalnih teologov na svetu, ki je zaslovel v času sandinistične revolucije. Po zmagi je vstopil v vlado in postal minister za kulturo. Danes je do nekdanjih revolucionarjev, na čelu s predsednikom Danielom Ortego, zelo kritičen, saj meni, da so zapustili načela revolucije in se predali kapitalu. V času, ko je bil kulturni minister (1979–1987), je v Nikaragvo pripeljal veliko svetovnih intelektualcev in kulturnikov, ki so javno podpirali revolucijo. Objavil je vrsto pesniških zbirk in knjig spominov ter bil leta 2005 nominiran za Nobelovo nagrado za literaturo, ukvarja pa se tudi s kiparstvom. V slovenščini je leta 1986 v prevodu Nika Koširja izšla njegova knjiga Psalmi, leta 1997 pa so v prevodu Cirila Berglesa z naslovom Pomlad, ki diši po Nikaragvi izšle njegove izbrane pesmi.

"Pesniško delo Ernesta Cardenala je odsev njegovega mističnega doživljanja človeka in Boga ter ameriških in občečloveških idealov, za katere so se zavzemali mladi intelektualci Latinske Amerike v zadnjih štiridesetih letih. S svojimi verzi neposredno napada vse tiste, ki v Srednji Ameriki predstavljajo družbene izkoriščevalce, to pa so velike ameriške družbe in domači policijski diktatorski režim." Cardenal je odličen poznavalec starih indijanskih civilizacij in njihovega družbenega sistema, ki je slonel na pravičnosti in enakosti. V svojih delih je prevzel svetopisemsko misel, da mora biti Bog prisoten v zgodovini vsakega ljudstva ter v ta namen aktualiziral biblijske psalme in mit o človekoljubnem bogu starih Indijancev Quetzalcóatlu.