Damjana Kolar

 |  Kultura

Plesna refleksija stoletne dobe 1914-2014

V Centru kulture Španski borci bo danes, 17. novembra ob 20.00 ljubljanska premiera plesnega projekta "14," ki je nastal ob 100. letnici prve svetovne vojne. Projekt v koreografiji francoskega koreografa in plesalca Didierja Thérona z umetniškim sodelovanjem Thomasa Guggija, reflektira stoletno dobo 1914-2014.

Didier Théron je s svojo plesno skupino ustvaril plesno predstavo v spomin na leto 1914, koreografijo o vlogi države v naših življenjih včeraj in danes. Gre za politično delo, ki se sprašuje o skupini, solidarnosti, zemlji, teritoriju, republiki. Sprašuje se o mestu, ki ga zaseda čustvo–kako umetniško predstaviti pojme nacije, identitete, vere v identiteto. Kako govoriti o pripadnosti skupini, o rojstvu Evrope, ko se ta trga, o žrtvovanju, o dolžnosti, o spoštovanju. Kako govoriti o 1914 in fizični vojni, smrti, bojnih poljih, ženskah in moških, o čustvih.

Nedavno so v Franciji digitalizirali arhive 1. svetovne vojne, ki hranijo dragocene podatke o življenju mož, ki so se borili na fronti in o njihovih družinah. V predstavo so vključene številne podrobnosti, ki jih je avtor pridobil iz teh arhivov. "Predstava se manj ukvarja s spominjanjem, kot se s pripovedjo: o tem, od kod prihajamo, kaj smo pretrpeli, o nemosti. Uprizarja hkrati osebno in univerzalno dramo, strahove, upanja, žaluje za veliko vojno. Predstava je vstajenje teles v vojni. Telesa odgovarjajo brez besed, v tišini, ki je utišala trpljenje in posledice," pravi Didier Théron.

Didier Théron je svojo skupino sodobnega plesa osnoval leta 1988. Od leta 1993 skupina deluje v Montpelierju in nastopa po vsem svetu. Izpopolnjeval se je pri Dominique Bagouet in Mercu Cunninghamu, s Thomasom Guggijem pa je sodeloval v več nagrajenih produkcijah. Od svojih prvih del dalje je razvijal idejo preoblikovanja odpora v odrski gib, njegovo koreografsko delo pa označujejo grafični in geometrični gibi, pot telesa ter energija in nadzor.