Damjana Kolar

 |  Kultura

Goli oder v Ljubljani in Kranju

Zaprta vrata

Zaprta vrata
© Steve Baerwald

Od 19. do 23. novembra bo v Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana in v Prešernovem gledališču Kranj potekal 12. mednarodni festival improvizacijskega gledališča Goli oder, ki letos doživlja nov razmah pod produkcijskim okriljem Zavoda Federacija ter v koprodukciji z zavodom Bunker in s Kulturno umetniškim društvom Kiks. Tema letošnjega festivala so mali svetovi, ki ponujajo drugačne odnose; posvečen bo namreč majhnim zasedbam in posebnostim, ki so posledica intimnejših odnosov med ustvarjalci.

Po besedah umetniške vodje Maje Dekleva Lapajne "se je Goli oder v dvanajstih letih delovanja uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov za improvizacijsko gledališče v Evropi in Severni Ameriki. Gre za majhen, a prodoren festival, in sicer predvsem zaradi zavezanosti svojim ciljem. Ti so po eni strani prikazali izbor najzanimivejših in najvplivnejših improvizacijskih produkcij, po drugi strani pa poudarili eksperimentalno razsežnost festivala–tako z izborom predstav kot tudi s posebnimi festivalskimi produkcijami, pogovori in drugimi oblikami izmenjav pristopov in zanimanj zbranih umetnikov. Gre za festival, kjer se z intenzivnim povezovanjem domačih ustvarjalcev s svetovnimi postavljajo nove smernice gledališke improvizacije. Obenem gre za festival, priljubljen med občinstvom, saj vedno znova navdušuje z odrešujočim humorjem in s pristnim stikom med udeleženci, kot ju lahko zagotovi samo improvizacija."

Na otvoritvenem večeru v Stari mestni elektrarni bo najprej nastopila francoska zasedba Compagnie Combats Absurdes s predstavo Počasna improvizacija, sledil pa bo nastop mednarodne festivalske zasedbe, v kateri bodo sodelovali vsi gostujoči umetniki. Na letošnjem festivalu se bodo predstavili umetniki iz petih držav, potekale pa bodo tudi štiri mednarodne improvizacijske delavnice pod pedagoškim vodstvom Leeja Whitea, Marka Mayerla, Matthieuja Loosa, Alenke Marinič in Inbal Lori. Letošnja novost je program Stara prijateljstva, nove ljubezni, ki odpira prostor določenim duetom in triom za intenzivnejšo izmenjavo ter možnost razvijanja novih konceptov, ki bodo kot eksperiment prvič zaživeli pred občinstvom.