Damjana Kolar

 |  Kultura

Tematska kiparska razstava

V Mestni galeriji Ljubljana bodo danes, 20. novembra ob 19.00 odprli razstavo z naslovom Raztezanje kiparskih struktur, ki bo obiskovalcem predstavila skulpturo, kot nekaj vizualno in tematsko razumljivega in dostopnega ter estetsko vabljivega. Na razstavi, ki je generacijsko raznolik prikaz in prerez sodobnega kiparstva, se predstavljajo: Dušan Tršar, Jiři Bezlaj, Boris Beja, Saba Skaberne, Vera Stanković, Primož Pugelj, Paola Korošec in Tomaž Furlan.

Že leta 2012 je Mestna galerija pripravila tematsko kiparsko razstavo z naslovom Pot skozi skulpturo, na kateri se je predstavilo enajst sodobnih slovenskih kipark in kiparjev: Dragica Čadež, Mirsad Begić, Matjaž Počivavšek, Rene Rusjan, Roman Makše, Mirko Bratuša, Metod Frlic, Darko Golija, Damijan Kracina, Boštjan Drinovec in Marco Juratovec. Tokratna razstava pomeni nadaljevanje razstavljanja in razmišljanja o sodobnem slovenskem kiparstvu skozi postavitveno dinamičen in vsebinsko-tematsko analitičen prikaz del izbranih ustvarjalcev, pri katerem sledimo avtorski različnosti tako v generacijskem razmerju kot tudi v materialni raznolikosti.

Razstava, ki bo na ogled do 18. januarja 2015, po besedah kustosa dr. Sarivala Sosića "prikazuje dela različnih umetnikov, ki ustvarjajo s pomočjo raznovrstnih materialov, pri čemer se ohranja še vedno tradicionalno razumevanje skulpture kot nečesa materialno aktivnega, manualno izdelanega ter obdelanega ali izpeljanega skozi različne sodobne posege oziroma intervencije. Skulpture tako skozi pretežno modernističen pristop še vedno transformirajo ideje v otipljive podobe ter impulze preteklosti in sedanjosti kot spomin vtisnejo v kiparske dokumente, napolnjene z različnimi nivoji relacij, vzročnosti, določitev in ekspresij. Tako lahko raztezanju kiparskih struktur sledimo na ravni motivov in vsebin, torej na ontološki ravni, na materialno-tehnični in konceptualni ravni ter na simbolno-metaforični ravni. Vse pa se združuje na ravni postavitve razstave kot končnega reprezentativnega dogodka."