Damjana Kolar

 |  Kultura

Vizije arhitekture

V Gledališču Tartini v Piranu bodo v soboto 22. novembra potekali 32. Piranski dnevi arhitekture na temo Vizije arhitekture, ki jih organizirajo Obalne galerije Piran v sodelovanju z Galerijo Dessa. Na konferenci bo deset povabljenih predavateljev iz sedmih arhitekturnih birojev predstavilo svoja razmišljanja in dela, zaključek pa bo v razstavišču Monfort v Portorožu s slovesno podelitvijo priznane mednarodne arhitekturne nagrade Piranesi in z odprtjem šestih spremljevalnih arhitekturnih razstav, med katerimi je najpomembnejša prav razstava za nagrado Piranesi 2014.

Tema Piranskih dnevov arhitekture 2014 "raziskuje zapletenost (in morda nasprotje) sodobne vizije. Bežna definicija vizije, ki izhaja iz latinske besede videre (videti), odstira mnogoterost pomenov–1. zmožnost videti: vid, zaznavanje, dojemanje, pogled, perspektiva; 2. zmožnost razmišljati ali načrtovati prihodnost z domišljijo ali modrostjo: ustvarjalnost, inventivnost, intuicija, zavedanje, inovacija."

Piranski dnevi arhitekture so mednarodna arhitekturna konferenca z eno najdaljših tradicij na svetu. Odvijajo se od leta 1983, njihov pobudnik in dolgoletni predsednik konference pa je bil arhitekt prof. Vojteh Ravnikar (1943–2010). Od leta 2008 jo vodi in organizira generacija mlajših arhitektov. Namen konference je ovrednotiti tekoče arhitekturne trende in predstaviti najbolj inovativne ideje arhitekturne in prostorske produkcije, ki na sodoben način spoštujejo lokalni kontekst in podpirajo kulturno raznolikost. Na konferenci je predavalo veliko svetovno priznanih arhitektov.

Na letošnji konferenci se bodo predstavili: Bernardo Bader Architekten (Avstrija), Rok Jereb, Blaž Budja, Jereb in Budja arhitekti (Slovenija), Toma Plejić, Lea Pelivan, Studio UP (Hrvaška), Ricardo Carvalho + Joana Vilhena Arquitectos (Portugalska), Gabriel Kogan, studio mk27 (Brazilija), Tom Frantzen, Frantzen et al architecten (Nizozemska), Lisa Huang, Office dA, University of Florida School of Architecture (ZDA).