Damjana Kolar

 |  Kultura

Nasmejane animirane podobe

Za to bo poskrbel rezidenčni umetnik 11. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka Akinori Oishi, japonski stripar, ilustrator in oblikovalec, ki bo Kinodvorovo galerijo preobrazil v svojevrsten "teater sproščenega režanja." Razstava, na kateri bo Aki demonstriral ves svoj arzenal likovnih veščin in znanja, se bo osredotočila na značilen motiv "srečnega Akijevega nasmeha," prepoznavnega avtorjevega motiva, ki širi skrajno nalezljivo in nevarno vedrino. Letošnji festival, ki bo potekal med 8. in 14. decembrom, bo odprla projekcija filma Re-cycling, pri katerem je sodelovalo 10 animatorjev iz različnih evropskih držav.

"Odločitev za geografsko omejitev tekmovalnega programa na srednje- in vzhodnoevropske države se je pokazala kot dobra, saj smo na preteklih edicijah gledali raznovrsten in kakovosten program. Skozi selekcijsko sito se je letos v tekmovanje za nagrado občinstva, ki jo tokrat podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma, in veliko nagrado mednarodne žirije, prebilo 37 avtorskih kratkih animiranih filmov s področja Srednje in Vzhodne Evrope," je zapisal programski direktor festivala Igor Prassel. O nagradah bo letos odločala mednarodna žirija v sestavi: Akinori Oishi (Japonska), Cecilia Translaviña (Kolumbija), Tess Martin (ZDA), Andreas Hykade (Nemčija) in John Canciani (Švica). Vsi žiranti se bodo festivalskemu občinstvu predstavili s svojimi filmskimi retrospektivami ali izborom filmskih programov.

V sekciji Evropski študentski tekmovalni program se bo za nagrado za evropski študentski film, ki jo skupaj podeljujejo študentje Univerze v Novi Gorici in Univerze v Ljubljani, potegovalo 50 filmov. Festivalsko uspešnico Svetovni jagodni izbor, selekcijo zmagovalnih kratkometražnih animiranih filmov iz festivalske sezone 2013–2014, letos predstavljajo kar v štirih programih, vzgojno-izobraževalni program Slon pa prinaša štiri tekmovalne programe za različne starostne skupine.

Ob tem bo festival ponudil tudi projekcije dveh neodvisnih avtorskih celovečercev za odrasle–ljubezensko zgodbo francoskega režiserja Alaina Ughetta Jasmine in avtobiografijo ameriško-latvijske režiserke Signe Baumane Kamenje v mojih žepih. Premierno bodo prikazali tudi brazilsko uspešnico Deček in svet , ki v distribuciji Društva 2 koluta spomladi 2015 prihaja v slovenske kinematografe.

Med posebnimi predstavitvami se bodo letos na Animateki v zgodovinskem programu zvrstili: tematska retrospektiva Omnibus v animiranem filmu, fokus na sodobno kolumbijsko kratkometražno produkcijo, program 'Cartoon d’Or 2014, predstavitev Mednarodnega festivala animiranega filma PAF iz Češke, predstavitev nemške šole Filmakademie Baden-Württemberg in še posebej bogat program predavanj in pogovorov Odprta platforma. V slednjem izpostavljajo pogovor z oskarjevko Suzie Templeton, ki bo v času festivala vodila delavnico lutkovnega animiranega filma.