Damjana Kolar

 |  Kultura

Transparent(no)

Vel i& Amos: Transparent sea(video still), 2014

Vel i& Amos: Transparent sea(video still), 2014

V Centru in Galeriji P74 bodo danes, 23. decembra ob 19.00 odprli razstavo Flipper is a dolphin Velija & Amosa, ki predstavlja preplet mnogih njunih dosedanjih umetniških projektov, predvsem pa dveh: Bilboard in Let's Save the Whales International, ki se skušata še posebej transparentno ukvarjati z odkrivanjem resnice javnega prostora. Pred otvoritvijo bo ob 18.00 potekal pogovor z umetnikoma, ki ga bo vodila kustosinja projekta Barbara Sterle Vurnik.

Veli & Amos sta umetniški tandem, ki svojega umetniškega dela ne omejujeta ne prostorsko ne časovno. To pomeni, da ga neprestano ustvarjata in to v vsakršnih okoliščinah, ki so jima na voljo v danem trenutku. Izkoriščata skrite potenciale vsakdanjega življenja kot so različna naključja, omejitve, družbeno-politične razmere. Lastne izkušnje sveta okoli sebe pretapljata v umetniške izjave, ki so v prvi vrsti njun vidik stanja v družbi. Oblike njunih intervencij se gibljejo zlasti v polju street arta; od grafitov in billboardov do konceptualnih uličnih akcij, rapa, animacij. Njuna dela obvladuje estetika in ikonografija pop kulture, iz katere tudi črpata mnoge vsebine.

Tokratna razstava prepleta njune dosedanje umetniške projekte. Pri projektu Let's Save the Whales International tako najdemo stereotipno sodobno temo dvoličnosti družbenega aktivizma, značilnega za pop zvezdnike, ki pod pretvezo, da rešujejo svet izvajajo samo promocijo. Tu najdemo vse, od transparentov do grafitov. Podobno tudi projekt Billboard tematizira idejo samopromocije, le da tu skozi medij oglaševanja. Umetnika ponujata svoj oglaševalski prostor potencialnim samopromotorjem. Pri tem seveda ne pozabita oglaševati tudi sama sebe in tudi ne pozabita pokazati na dvoličnost, kako je vselej končni cilj oddaje vsakega oglasnega prostora, tudi njunega, zaslužek. In kako je končni cilj vsakega oglaševalca predvsem samo promocija, pa naj ima oglas slednjega še tako visoko moralno, etično ali kako drugo globokoumno sporočilo o rešitvi sveta.

Po besedah kustosinje Barbare Sterle Vurnik sta "projekta zasnovana zelo kompleksno. Sestavljajo ju različni fragmenti, mediji, cikli in sta odprti platformi, ki sta še v procesu nadgradnje in zato nezaključeni. Pričujoča razstava sintetizira njun dosedanji potek, hkrati pa jima predstavlja tudi okvir za nadaljevanje njunega dela, za katerega si želita, da bi rezultiral v novem filmu. Razstava je torej, tako kot vsi njuni dosedanji projekti, neke vrste scenarij brez končnega gledališkega suspenza ali katarze, ki bi gledalca osvobodila in ga tako nalašč pušča samega v svojem razmišljanju. V tem je tudi vsa draž in smisel njunih del, saj se prav s to potezo njune ideje močneje usedejo v zavest posameznika."