Damjana Kolar

 |  Kultura

Manipulacija sodobne tehnologije in materialov

V Galeriji Alkatraz je do 23. januarja na ogled razstava Adrijana Praznika, umetnika mlajše generacije, ki je sestavljena iz serije novejših slik in skuša gledalca popeljati v konkretno vizualno izkušnjo. "V nas vzbuja občutek občudovanja, spoštovanja in strahu, kar doseže z pravo mero vizualnih eksperimentov, ki temeljijo na manipulaciji sodobne tehnologije in materialov, ki jih slikar uporablja z odslikavanjem podob na platno na nepredvidljiv način."

Po besedah kustosinj Anabel Karolyn Černohorski in Jadranke Plut " razstavo z naslovom "Izgubljeni svet (The Lost World), lahko beremo dobesedno kot svet, ki ga ni več moč najti, kot svet, ki preneha obstajati. V središču platen, v nadnaravni velikosti, kot ikone stojijo filmski protagonisti, postavljeni v retrofuturistični ambient, ki poleg vizualne popolnosti, prek razporeditve na slikarskem platnu, odslikavajo refleksijo prostora in časa. Slike so naracije same po sebi, kot zamrznjeni filmski kadri iz znanstvenofantastičnih svetov. Podobe, ki jih najdemo na slikah, kažejo "obsedenost" s temami," povezanimi z umetno inteligenco, umetno ustvarjenim življenjem, in odnosom med človekom in njegovimi produkti." 

Slikarstvo Adrijana Praznika je odprto do sodobne vizualne kulture ter vzpostavlja osebne, sveže vsebinske in formalne možnosti realizacije, ki se neposredno dotikajo družbeno aktualnih tem in reflektirajo pozicijo posameznika v sodobnosti. Slike odpirajo obsežno področje vizualnih sporočil, kjer je slikovno polje, kot zaključena entiteta, prepleteno s podobami iz popularne kulture ter tako na novo opredeljuje naš odnos do vizualnosti. Umetnik uporablja dovršenost slikarske tehnike, uravnoteženost objektov na platnu, globinsko ostrino, s katero upodablja prostor, da ta lahko zadiha, vedno je vsak element prav tam, kjer z vidika pravila mora biti, tako kot v filmskem prostoru.

Adrijan Praznik se je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo vpisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje. Za svoje študijske uspehe je prejel štipendijo za nadarjene Mestne občine Ljubljana ter nagrado ALUO za posebne dosežke na področju slikarstva (2012). Svoja dela je predstavil na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini. Objavljal je v časopisu Tribuna, revijah Stripburger in Fotografija, glasilu Praznine ter Likovnih besedah. Oktobra 2013 je bil na umetniški rezidenci v Rigi. Kot umetnik deluje v zelo širokem polju vizualne in likovne umetnosti s poudarkom na slikarski praksi. V letu 2014 se je predstavil s samostojno razstavo "Na naslednji postaji izstopim" v Kinu Šiška, skupaj z Evo Lucijo Kozak pa na razstavi "Neujemanja," ki je bila na ogled v ljubljanski Galeriji Equrna in mariborskem UGM studiu.