Damjana Kolar

 |  Kultura

Korejski novi val

V Španskih borcih bodo danes, 19. februarja ob 20.00 (jutri tudi v APT Novo mesto) predstavili svežo južnokorejsko produkcijo generacije ustvarjalcev, ki se odločno sooča z razkoraki azijske kulture in tradicije ter s sodobnimi globalnimi vplivi. Gostili bodo koregrafinjo Kim Bora s predstavama "Dolg pogovor s seboj" in "Hvala" ter koreografa Moo Kima s predstavo z naslovom "Dekonstrukcija; f 1,4."

Koreografinja in plesalka Kim Bora se v fantomskem in filmskem vzdušju sooča s samo seboj prek odlomkov iz svojih preteklih del. Poda se globoko v svojo preteklost, soočenje s samo seboj pa jo pretrese. Igra iluzije in resničnosti, tok besed, ki telo pretvori v predmet, neprekinjen dialog z dvojniki in način, kako ukrotiti samoto. Kim Bora je delo ustvarila skupaj s filmskim režiserjem Joo Jae-Hyungom. Njena eksperimentalna dela vsebujejo elemente različnih žanrov ter razčlenjujejo koncepte ustaljenih vzorcev spola in prostora, občinstvo pa nagovarja z izvirno dramaturgijo iin koreografijo.

Koreograf Moo Kim, ki se smatra za plesnega samouka, čeprav se je več let tudi plesno izobraževal, vplive za svoja dela črpa iz svojih številnih duhovnih in šamanističnih izkušenj, ki jih je doživel v otroštvu. V svojih delih ponovno odkriva in ozavešča telo ter njegovo povezavo s telesi v svoji okolici. Kot plesalec je v preteklosti sodeloval z različnimi ustvarjalci v ZDA in Evropi. Predstava Dekonstrukcija; f 1,4 je nastala na podlagi avtorjeve ugotovitve, "da velik del interakcij z drugimi ljudmi, celo tistimi, ki živijo v isti soseski, poteka elektronsko in preko mobilnih aplikacij, in njegove odločitve, da je nujno poiskati "resničen način" medsebojnega povezovanja."