Damjana Kolar

 |  Kultura

Peti element Marka Modica

V Galeriji Jakopič bo od 24. februarja do 26. aprila na ogled pregledna razstava Peti element, na kateri bo predstavljen izbor fotografij iz obsežnega opusa tridesetletnega ustvarjanja Marka Modica, ki velja za enega najbolj umetniško usmerjenih fotografov srednje generacije.

Modic je začel fotografirati že kot študent na Biotehniški fakulteti, ko so bila njegova umetniška iskanja povezana z dolgimi potovanji po svetu in ekstremnimi športnimi podvigi. Svojo pot v fotografiji je v osemdesetih in devetdesetih letih podčrtoval predvsem s performansi ter vse do danes tudi z likovnim in besednim izražanjem. Ustvarjal in razstavljal je tako doma kot po svetu (Ekvador, Patagonija, Kanada, ZDA …) in pripravil več kot štirideset samostojnih razstav. Pri uglednih založbah so izšle njegove fotomonografije, ki se jim zdaj pridružuje tudi pregledni katalog razstave v Galeriji Jakopič, ki prinaša prek sto fotografij in fotomontaž iz različnih sklopov in obdobij.

Pregledna fotografska razstava Peti element predstavlja štiri sklope fotografij, ki so umeščeni v cikle štirih elementov, znotraj njih pa kroži neoprijemljivi in vseprisotni peti element, predvsem v pojavni obliki fotomontaže.Vseprisotnost petega elementa znotraj ciklov posameznih elementov, katerih strukturo vzpostavljajo večinoma "čiste" fotografije, je na prvi pogled nevidna, zlita, postavlja na laž njihovo identiteto–zaradi močnega abstrahiranja in vnaprej predvidene gradnje fotomontaž, ki v digitalni tehniki nastajajo izključno v fotografskem aparatu, se meja med čisto fotografijo in fotomontažo mestoma povsem zamegljuje.

Po besedah kustosinje Marije Skočir "želi razstava kot celostna umetnina ponuditi vživetje v avtorjev svet, ki je abstrakten, konceptualen in asociativen; Modičev svet je ne nazadnje svet kuriozitet, pogosto svet umetniške latovščine in neberljivih sporočil. Njegovo fanatično zanimanje za vsakdanje pojave žive in nežive narave, s katerim magijo podobe išče v najbolj obskurnih podrobnostih, sproža v nas vseh elementarne občutke, da bi se zavedeli življenja okoli nas, za katero smo že davno postali brezbrižni in slepi."