Damjana Kolar

 |  Kultura

Moč lažnega

Janice Galloway

Janice Galloway

V organizaciji založbe Beletrina bo literarno dogajanje v Ljubljani med 28. februarjem in 8. marcem popestril 12. Festival Literature sveta-Fabula 2015, ki bo na različnih prizoriščih ponudil več kot 35 dogodkov. Fokus bo tema Moč lažnega, na katero se opira tudi zbirka zgodb za mlade bralce slovenskih gostov festivala. Mladim bralcem se bodo letos prvič posvetili pod sloganom Mlada Fabula.

Festival bodo odprli z nastopom Janice Galloway, ki velja za predstavnico sodobne klasike škotske literature. Sledili bodo nastopi mladega francoskega avtorja Clementa Benecha, bolgarskega vsestranskega in izjemno priljubljenega Georgija Gospodinova, zaključek festivala pa bo na dan žena v družbi petih slovenskih avtoric in avtorjev: Dese Muck, Žige X Gombača, Barbare Simoniti, Milana Dekleve in Mojce Kumerdej, ki so prvič v zgodovini festivala prispevali zgodbe, namenjene mladim bralcem, za knjigo z naslovom Moč lažnega.

S temo Moč lažnega, ki je tudi naslov letošnjega festivalskega fokusa, se bodo na Fabuli spopadali na več področjih in z različnih zornih kotov. Po besedah vodje festivala Renate Zamida "lažno ne bodo razumeli le kot antipoda resnici, temveč tudi kot fantazijo, iluzijo, privid, lažni videz. Razločitev resničnega od lažnega se namreč že od nekdaj kaže kot zagatna naloga, v okviru festivalskega fokusa pa bodo na ta večni človeški problem pogledali skozi filozofijo, film, novinarstvo, literaturo." O lažnem bo predaval ugledni avstrijski filozof Robert Pfaller, o njem se bo pogovarjala lacanovska trojka Slavoj Žižek, Alenka Zupančič in Mladen Dolar, na to temo pa se bo navezoval tudi filmski program režiserjev Orsona Wellesa, Alaina Robbe-Grilleta, Wernerja Herzoga in Abbasa Kiarostamija.

Na festivalu se bodo posvetili tudi mlajšemu občinstvu in sicer ne le s knjigo zgodb, ampak tudi z literarnim natečajem za osnovnošolce, z dogodki za najmlajše, literarno delavnico za srednješolce, radijskimi delavnicami za mlade, k sodelovanju pa so povabili tudi študente dramske igre na AGRFT, ki bodo sodelovali na osrednjih literarnih večerih.