Damjana Kolar

 |  Kultura

Intimna študija kontroverzne vojne tematike

V Kinodvoru je od 25. februarja dalje na ogled film Ida, dobitnik oskarja za najboljši tujejezični fim, ki ga je režiral v Angliji delujoči režiser Paweł Pawlikowski, ki je mednarodno slavo doživel s filmoma Zadnje zatočišče in Moje poletje ljubezni. Tokrat se je prvič vrnil v rodno Poljsko, da bi tam posnel vizualno minimalistično in presunljivo intimno študijo kompleksne in kontroverzne vojne tematike.

Zgodba se odvija leta 1962 na Poljskem. Ana, lepo osemnajstletno dekle, ki je med vihro 2. svetovne vojne izgubila starša,  je odrasla je v podeželskem samostanu, kjer naj bi kmalu tudi sama stopila med redovnice. Na zahtevo predstojnice pa se mora pred tem seznaniti s svojo edino še živečo sorodnico, materino sestro Wando. Toda ob srečanju s svobodomiselno intelektualko privrejo na dan temačne skrivnosti iz družinske preteklosti in ženski se morata soočiti s pretresljivo resnico.

Po besedah režiserja je "Ida film o identiteti, družini, veri, krivdi, socializmu in glasbi. Hotel sem narediti film o zgodovini, ki ne bi deloval kot zgodovinski film–film, ki je moralen, a ne daje lekcij. Hotel sem povedati zgodbo, v kateri ima 'vsak svoje razloge', zgodbo, v kateri je več poezije kot zapleta. Predvsem pa sem se želel izogniti običajni retoriki poljskega filma. Poljska je v Idi prikazana skozi oči outsiderja, ki nima nobenih neporavnanih računov, filtrirana je skozi osebne spomine in čustva, zvoke in podobe otroštva."

Paweł Pawlikowski se je pri štirinajstih letih iz rodne Poljske odselil v Nemčijo in Italijo, leta 1977 pa se ustalil v Veliki Britaniji. Študiral je literaturo in filozofijo v Londonu in Oxfordu. Sredi osemdesetih let je začel snemati uspešne dokumentarce za BBC, med njimi From Moscow to Pietushki, Dostoevsky’s Travels, Serbian Epics in Tripping with Zhirinovsky. Dvema igranima televizijskima filmoma, ki ju je posnel v devetdesetih, sta sledila celovečerca Zadnje zatočišče (2000) in Moje poletje ljubezni (2004). Filma sta poleg številnih drugih mednarodnih priznanj Pawlikowskemu prinesla nagrado Britanske akademije za film in televizijo (BAFTA). V Kinodvoru smo nazadnje gledali njegov psihološki triler Ženska iz petega okrožja.