Damjana Kolar

 |  Kultura

Sovražniki interneta

V Projektnem prostoru Aksioma bo od 3. marca do 10. aprila na ogled razstava z naslovom Cenzurirani internet nizozemskega umetnika Constanta Dullaarta, ki živi in dela v Berlinu. Z umetniško prakso, ki se osredotoča na vizualizacijo spletnih jezikov in programskih dialektov, razkriva političen pristop, ki je kritičen do korporacijskih sistemov.

Instalacijo Cenzurirani internet sestavlja zbirka zastav narodov, ki so se znašli na seznamu "sovražnikov interneta," ki ga je objavil odbor svetovalcev Združenih narodov "Reporterji brez meja" (mednarodna nevladna organizacija s sedežem v Franciji, ki spodbuja in ščiti svobodo obveščanja in svobodo tiska). Zastave so razstavljene v popolnoma zatemnjeni sobi, njihovo število pa temelji na najnovejšem poročilu "reporterjev brez meja," zato se spreminja z vsako postavitvijo instalacije. Vsaka zastava je opremljena s svetlečim LED napisom RGB, ki skupaj z drugimi lučmi dosledno spreminja barvo, zato se spreminja tudi barva prostora, s tem pa tudi barve zastav.

"Spreminjajoče se barve ustvarjajo hipnotičen vtis, v katerem se obiskovalec sooča z realnostjo brez nacionalnih meja in identitet. Intervencija svetlobe deluje kot metafora za veščine, ki so potrebne za preseganje lokalnih omejitev in za oblikovanje utopične vizije globalne svobode obveščanja. Vizija, ki se zdi utopična in distopična hkrati, saj se iste tehnične veščine uporabljajo tudi za omejevanje dostopa ljudi do podatkov. Stara hekerska mantra "vse informacije bi morale biti prosto dostopne" se izgubi v zmedi, ki jo povzročajo spremembe etičnih razmerij do tehnologije."

Na sredini prostora je predelan usmerjevalnik, ki imitira cenzurirano spletno okolje, ki dopušča le omejen dostop oziroma dostop s pomočjo metod, ki jih morajo uporabiti ljudje, da se izognejo cenzuri in nadzoru. Lokalno brezžično omrežje se bo vsakokrat spremenilo in shranjevalo podatke o uporabnikih ter cenzuriralo internet v skladu z lokalnimi navadami.