Damjana Kolar

 |  Kultura

Prelet skozi svetovno zgodovino sodobnega plesa

© Andrej Lamut

V Španskih borcih bodo danes, 5. marca ob 20.00 premierno uprizorili didaktično-reflektivno predstavo za mlade gledalce od 12. leta dalje Pozor hud Ples 2: Vrnitev legend, nadaljevanje in razširitev plesne uspešnice Pozor, hud Ples!, ki si jo je v Sloveniji ogledalo okoli 10.000 gledalcev. Predstava, v kateri se premierno predstavlja tudi razširjeni 8-članski mednarodni plesni ansambel EnKnapGroup, je vznemirljiv prelet skozi svetovno zgodovino sodobnega plesa v 20. stoletju!

Tokratna predstava vsebino prvotne nadgrajuje v širši svetovni okvir sodobnega plesa in gledališča giba; oživlja korenine in ključne ustvarjalce sodobnega plesa v svetovnem merilu. Predstava pojasnjuje, kako se je sodobni ples se je razvil in definiral skozi prenovo odnosa do gledališča in glasbe, sprehodi se skozi zametke odrskega plesa v 16. stoletju, pantomimo, ki se je abstraktnemu plesu pridružila v 18. stoletju, in iz katere se razvije klasični balet.

V 19. stoletju se je s splošnim romantičnim gibanjem ples iz gledališke premestil nazaj v glasbeno umetnost. Na začetku 20. stoletja se tako v ZDA kot v Evropi s koncepti naravnega gibanja, pojavi novo dojemanje plesa, v šestdesetih letih 20. stoletja pa na prizorišče stopi newyorška plesna avantgarda. V evropskem kontekstu se o sodobnem plesu prične govoriti v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, vzporedno z vzponom plesnega in fizičnega gledališča. Predstava se dotakne tudi prepleta filmske umetnosti in sodobnega plesa.

Dinamična in interaktivna predstava slikovito odgovarja na temeljna vprašanja o sodobnem plesu, mladim gledalcem pa približa celovito branje in doživetje plesne predstave. Atraktivna vizualna podoba, avtorska glasba in uporaba intermedijskih elementov, predvsem pa vrhunska ekipa ustvarjalcev, zagotavljajo prepričljivo odrsko izkušnjo. Po ljubljanski premieri bo predstava gostovala tudi v Domu kulture Kamnik in Kosovelovem domu Sežana.