Damjana Kolar

 |  Kultura

Nova generacija francoskih vizualnih umetnikov

V Galeriji Cankarjevega doma bodo danes, 9. marca ob 20.00 odprli potujočo razstavo Škatla v kovčku, ki predstavlja novo generacijo francoskih vizualnih umetnikov, nastala pa je v sodelovanju s Francoskim inštitutom Charles Nodier v Ljubljani. Komisarja razstave Adeline Blanchard in Vincent Gonzalvez sta izbrala 17 umetnikov zelo različnih avtorskih poetik in umetniških praks, z družbeno angažirano ali intimistično naravnanimi projekti, ki vsak v svojem mediju preizprašujejo svet, v katerem živimo.

Projekt se nanaša na delo Boîte en valise (Škatla v kovčku), ki ga je Marcel Duchamp ustvaril, ko se je izselil v ZDA, ter "ponuja refleksijo o kroženju umetnin in promociji umetnikov, ter hkrati predstavlja svojevrsten hommage sodobnih francoskih umetnikov vplivnemu rojaku, ki je zaznamoval umetniško ustvarjanje druge polovice 20. stoletja." V tem kontekstu se sedemnajst umetnikov loteva vprašanja predstavitve svoje umetnosti v neprestano spreminjajočem se svetu. Vsak je bil povabljen k sodelovanju z navodilom, naj ustvari delo v kovčku, pa naj gre za sliko, instalacijo, video, performans ali akustični projekt.

Namen te potujoče razstave je v mednarodnem okolju izpostaviti ustvarjalnost skupine obetajočih mladih umetnikov, diplomantov francoskih likovnih akademij, ne smemo pa zanemariti tudi večplastnega (simbolnega) pomena škatle kot zagonetnega predmeta, ki skriva tajne, tudi nevarnosti, saj nikoli ne moremo zagotovo vedeti, kaj bomo odkrili pod pokrovom.

Na razstavi (na ogled do 24. maja) sodelujejo: Farah Atassi, Laëtitia Badaut-Hausmann, Jonathan Binet, Gaëlle Boucand, Louise Hervé & Chloé Maillet, Renaud Jerez, Pierre Labat, Christophe Lemaître, Emilie Pitoiset, Elisa Pône, Julien Prévieux, Florian Pugnaire & David Raffini, Clément Rodzielski, Benjamin Seror, Shingo Yoshida. Pred Ljubljano je bila razstava postavljena v Muzeju Alex Mylonas v Atenah, Muzeju Benaki v Solunu in v Galeriji sodobne umetnosti Enčo Pironkov v Plovdivu, po Ljubljani pa potuje v Muzej moderne in sodobne umetnosti na Reki.