Damjana Kolar

 |  Kultura

V glasu smo goli

Večkrat nagrajena vokalistka in peformerka Irena Tomažin bo danes, 10. marca ob 20.00 v MoTA Pointu premierno predstavila  svojo prvo audiovizualno instalacijo z naslovom Obrazi glasov/šum, ki jo navdihuje vprašanje: Kako bi bilo narediti portret nekega določenega glasu?

V projektu z naslovom Obrazi glasov (Faces of Voices) Tomažinova nadaljuje svoje ustvarjanje in raziskovanje v polju glasu. Glas je gibanje in oblikuje, premakne, se dotakne telesa, ki je bilo v prejšnjih delih Tomažinove glavni medij, tokrat pa je zaradi igre med običajno statičnim portretom in gibanjem glasu delo nastalo v mediju videa. "Posneti obrazi, ki jih različni glasovi izrišejo in oblikujejo, so vizualno zrcalo glasov, ki nam polnijo misli, nam šepetajo ali (zadušeno) vpijejo za fasado naših lic; drugič so zopet zrcala glasov, za katere se zdi, da ne sodijo k nobenemu določenemu obrazu. Včasih pa je obraz le preostanek nečesa, za kar bi bilo nabolje, da prepustimo igri zvočnega izraza. Glasovi nam nosijo obraze vzdihov, mrmranja, hlastanja, sesljanja, jecljanja, molčanja, blebetanja, zapovedovanja, rezoniranja… So prostori naše notranjosti, ki nam uhaja navzven. V glasu smo goli."

Irena Tomažin je svoj prvenec Hitchockove metamorfoze ustvarila s skladateljem Mitjo Reichenbergom leta 2001, z drugim solom Kaprica pa se je začelo njeno raziskovanje razsežnosti glasu. Za projekt Kot kaplja dežja v usta molka je na festivalu Gibanica leta 2009 prejela nagrado, za predstavi Kaprica in (S)pozaba kaprice pa nagrado Zlata Ptica. Od leta 2006 dalje ustvarja v solo projektu za glas in diktafone imenovan iT, s katerim gostuje doma in v tujini. Na zgoščenki Crying Games (2011) je sodelovala z Aldom Ivančičem, trenutno pa sodeluje z Borghesio. V okviru mednarodnega projekta Co-voicings (2013-14) je pri založbi Kamizdat izšla zgoščenka Taste of Silence, ki izhaja iz njene predstave Okus tišine vedno odmeva (2013), za katero je na letošnji Gibanici dobila nagrado publike in nagrado žirije za najboljšo predstavo.

V okviru razstave, ki bo na ogled do 3. aprila, pripravljajo tudi nekaj spremljevalnih dogodkov: Sokratski pogovori: Glas (18. marca), vodstvo po razstavi in pogovor z avtorico ter gosti (25. marca) in razstavni koncert-performans Irene Tomažin (1. aprila).