Damjana Kolar

 |  Kultura

Festival glasbe in založništva

S Olbricht

S Olbricht

Radio Študent v sodelovanju s Pritličjem in Kinom Šiška že šesto leto zapored predstavlja festival Tresk, obračun glasbe in založništva, ki "podpira kreativno in raznoliko glasbeno izražanje, neodvisno založniško dejavnost in vizualno plat glasbenih stvaritev ter spodbuja nove oblike glasbene produkcije." Dvodnevno dogajanje bo tudi letos ponudilo kopico zanimivih glasbenih izvajalcev, sejmišče fonogramov, pogovore z založniki, debate, raznovrstne delavnice in nenazadnje druženje.

Prvi dan (19. marca) bo v Pritličju na Mestnem trgu potekala predstavitev dvojne kompilacijske LP plošče slovenske neodvisne elektronike Ctrl N: Poglavje slovenske elektronike pod okriljem Založbe Radia Študent. Kompilacija predstavlja aktualen, svež in predvsem širši javnosti manj znan presek dogajanja na področju produkcije domače avtorske elektronske glasbe po izboru skupine članov glasbene redakcije Radia Študent. Na njej so zajeta snovanja ustvarjalcev, ki bolj kot na prisotnosti na katerikoli sceni navdušujejo s svojo idejno izvedbo in kakovostno vsebino. Nastopili bodo: Evano (DJ), Jozo Elektronik (live), C9|2 (live), Timo Chinala (DJ), Pier ft. Robert Jukič (live), Žiga Murko (live), Sunny Sun (live), Christian Kroupa (live), Tonros (live), Borka (DJ), DJ Verh (DJ), Vid Vai (DJ) in gost S Olbricht (live).

Naslednji dan (20. marca) se dogajanje seli v Kino Šiška, kjer bodo popoldne odprli tradicionalno sejmišče fonogramov in promocijskih izdelkov založnikov ter glasbenikov. Predstavil se bo velik del domačih neodvisnih založb, nekatere večje založniške hiše, ki delujejo na slovenskih tleh ter nekaj zanimivih gostov iz tujine. V okviru sejmišča pripravljajo okroglo mizo, pogovore na temo založništva, ozvočen pult za predvajanje glasb iz založniških kovčkov, poslušalnico ter prostor za oddih in druženje. Zvečer se obeta koncert, na katerem se bo predstavilo pet izvajalcev, ki jih druži predvsem močan ustvarjalni zagon in prepoznavnost njihovih raznolikih glasbenih izrazov: Salonski (zasedba pod vodstvom skladatelja Domna Finžgarja, ki bo premierno predstavila album "Eden"), High5 (zagrebška skupina, ki spretno žonglira s širokim naborom rimoklepaških rekvizitov), Matter (producentsko-lirični trio z ekskluzivnim setom) ter solo izvajalca 12 in Marko Karlovčec (multiinštrumentalist in zvočni eksperimentator).