Damjana Kolar

 |  Kultura

Ljubezenski triler nabit s črnim humorjem

Na Festivalu frankofonskega filma v Kinodvoru bodo danes, 25. marca, ob 21.00 premierno predvajali film Ljubezen je popolni zločin, ki je nastal po romanu "Incidences" Philippa Djiana, režirala pa sta ga brata  Jean-Marie in Arnaud Larrieu. Zasnežene švicarske Alpe so prizorišče skrivnostnega zločina v tej nenavadni mešanici hitchcockovske kriminalke, črne komedije in zgodbe o nori ljubezni z odličnim Mathieujem Amalricom v glavni vlogi.

Marc, profesor književnosti na univerzi v Lausanni, slovi kot serijski zapeljivec. Živi na relaciji med predavalnico in odmaknjeno gorsko kočo, ki si jo deli z ekscentrično sestro. Večino časa razmišlja o tem, kako bi med rjuhe spravil čim več privlačnih študentk. Po eni od strastnih noči se njegova študentka Barbara ne vrne domov, zato začne policija preiskovati njeno izginotje. Sum pade na Marca, ki sicer prizna, da je imel z Barbaro razmerje, vendar pa trdi, da ne ve, kje bi lahko bila. Zaplet se še poglobi, ko se na univerzitetnem kampusu pojavi Barbarina mačeha, ki išče svojo pastorko, kmalu pa se tudi ona z Marcom zaplete v strastno ljubezensko razmerje...

Režiserja pravita, da sta si že dolgo želela posneti kriminalko, ki bi se dogajala v gorah, natančneje v Švici. Potem sta naletela na roman Philippa Djiana. Takoj ko sta ga prebrala, sta vedela, da hočeta po njem posneti film: osebe so bile že izoblikovane, imel je dobro zgodbo, elemente, kakršni so močna prisotnost narave, univerzitetno okolje, lik nekoliko trčenega intelektualca. Najin pristop k žanru je morda malce neobičajen. Film je zmes meščanske, chabrolovske drame, mračne komedije in skrivne ljubezenske zgodbe. Rada ga definirava kot "ljubezenski triler." Ima značilnosti kriminalke, ki pa sva se je lotila skozi prizmo ljubezni.

Brata Jean-Marie in Arnaud Larrieu sta študirala filozofijo in film v Parizu ter skupaj posnela številne kratke in celovečerne filme ter dokumentarce. Leta 2005 sta se s celovečercem Slikati ali se ljubiti uvrstila v uradni spored festivala v Cannesu. Ljubezen je popolni zločin je že četrti film, v katerem sta glavno vlogo zaupala Mathieuju Amalricu.