Damjana Kolar

 |  Kultura

Makedonska koncertna atrakcija v Kinu Šiška

V Kino Šiška se 7. maja vrača makedonska koncertna atrakcija Foltin, ki bo premierno predstavila svoj novi album "Pijan slavej," na odru pa se jim bo kot posebni gost pridružil tudi Vasko Atanasovski. Pri nas dobro znana in priljubljena zasedba, ki deluje od leta 1995, igra zabavno mešanico zvrsti od etna prek elektronike do rocka, vanjo pa vnaša (še zlasti na nastopih) še prvine kabareta in performansa.

Zasedba, ki si prisvaja raznorodne žanre in postopke (od bossa nove do teatrskih prvin na nastopih in sodelovanj z gledališči) je že z izbiro imena začrtala način delovanja. Foltin je namreč glavni junak (nedokončanega) romana češkega pisatelja Karla Čapka z naslovom "Življenje in delo skladatelja Foltina." Literarnega Foltina pa »odlikuje« kaj nenavaden skladateljski postopek: tuje skladbe je podpisoval kot lastne in se z njimi hvalil.

V glasbi Foltin je moč najti vse popularno-glasbene zvrsti, od jazza do popa, od etna do rocka. Foltin so šli skozi različna obdobja. Tako je za začetna leta delovanja bila značilna navezava na mediteranske in brazilske tradicionalne oblike. Sebe so imenovali "psevdoemigrantski kabaret." Takrat so prepevali v izmišljenem jeziku, ki je spominjal na romanske jezike (španščina, portugalščina) in njihovi glasbi pridal občutek nadrealnosti. V tem duhu so leta 2003 posneli album "Donkey Hot" (igra besed na Don Kihota), ki je bil koncipiran kot glasbeno-gledališka igra o popotovanju nekega osla. Zdaj Foltin že vrsto let pojejo v makedonščini, v glasbi pa se bolj odkrito navezujejo na rockovske in novovalovske prijeme, a so ohranili tudi namige na ljudske muzike in kabaretski nastop.

Po mnenju kritikov so "Foltin s svojo strastno nekonvencionalno glasbo, z okuženostjo z gledališčem in rastočo uspešnostjo doma in v tujini videti kot prihajajoča uspešnica v makedonski glasbi. Po 20 letih obstoja in 8 albumih so trenutno ena največjih, če ne celo največja makedonska glasbena atrakcija. Njihova glasba je sveža, topla, neskončno domiselna, sposobna je v ljudeh pričarati občutek sprejetosti in poživitve."

V svoji bogati karieri so nastopili na vseh vidnejših evropskih festivalih, kot so: Exit (Srbija), Sziget (Madžarska), Beogradski Jazz Festival (Srbija), Balkan Fever Festival (Avstrija), Sofia Live (Bolgarija), Printemps Balkanique (Francija) in East European Jazz Festival (Velika Britanija).