Damjana Kolar

 |  Kultura

Bolezni duha in duše posameznika

V Kinu Šiška bo danes, 14. maja ob 21.00 koncert skupine Demolition Group, ki letos praznuje 33. letnico delovanja. Pet let po izidu zadnjega albuma Planet Starcev se tokrat vračajo z novim studijskim albumom Zlagano sonce. "Če je bil Planet Starcev čitanka pojmov neoliberalizma kot parazita in bolezni družbenih odnosov, potem novi album odkriva še bolezni duha in duše posameznika, kot posledice propadle skupnosti in neznosne stiske, ki izhaja iz nevzdržnega spoznanja, da je laž in sprenevedanje edino orodje, ki omogoča ohranjanje sedanjosti."

Skupina Demolition Group je bila ustanovljena leta 1985 kot frakcija, širitev in nadaljevanje dela njihove praskupine Gast'r'bajtr's (1983), ki je bila najbrž prva skupina v vzhodni Evropi, ki je izdala LP pri neodvisni založbi. Od začetka v skupini vztrajajo trije ustanovni člani Jože Pegam, Matjaž Pegam in Goran Šalamon, ki so se jim pridružili trije (novi) člani Tomi Gregel, Ivica Gregel, Matija Lapuh.

Osemdeseta leta je skupina preživela v nenehnem eksperimentiranju znotraj obstoječih in neobstoječih glasbenih zvrsti, leta 1987 pa so s samosvojo verzijo electro-jazza podpisali diskografsko pogodbo s tedaj najmočnejšo italijansko neodvisno založbo Cruisin'hiara, zanjo izdali dve plošči ter imeli številne koncerte po Evropi (Španija, Nemčija, Avstrija, Italija, Madžarska, Jugoslavija). Bili so tudi edini slovenski izvajalci, ki so nastopili na prireditivi San Remo Rock (1988).

V tistem času pa je skupina skoraj povsem zanemarila delovanje doma in po petih letih odsotnosti postopno izgubila skoraj vse občinstvo, ki ga je v preteklosti pridobila na svojo stran. Ta ugotovitev je bila posebno boleča, ko so prenehali sodelovati s svojo založbo v tujini in se doma znašli v vakuumu. Zato so tik pred razpadom dokončno vzeli stvari v svoje roke in ob desetletnici delovanja izdali kar dva albuma: Bad Gag 2 ter Demolition Group plays Gastrbajtrs, ki sta naletela na dober odziv publike.

Pri albumu Bič luč + upanje (2001) so odstopili od marsikaterega principa, ki so ga uveljavili s pomočjo svojih prejšnjih dveh albumov. Po kriznem obdobju,  ko je skupino zapustil tudi eden izmed ustanovnih članov, Nikola Sekulović, je sledilo več poskusov ponovne oživitve skupine, ki pa zaradi različnih glasbenih pristopov in predvsem zaradi ostalih obveznosti novih članov niso uspeli.

Leta 2010 je izšla prelomna plošča Planet starcev, ki je po zaslugi izjemnih tekstov ploščo povzdignil skorajda na nivo manifesta. K temu je pripomogla tudi grafična podoba CD, delo pridruženega člana Ajaxa. Leto kasneje izdajo še dvojni živi album Na živo!, ki je dokumentarni posnetek skoraj dvournega koncerta in je narejena tako, kot je pri Demolition Group v navadi, neposredno, surovo, do zadnje kaplje znoja, do zadnje kaplje krvi.