Damjana Kolar

 |  Kultura

Mehanizmi strahu

V Centru kulture Španski borci bo 21. maja ob 20.00 slovenska premiera predstave Fobija, ki je nastala v sodelovanju mednarodne plesne skupine EnKnapGroup, nizozemske plesne skupine Club Guy & Roni in nizozemske tolkalne zasedbe Slagwerk Den Haag. V drzni in kompleksni predstavi, ki prepleta ples, gledališče in živo glasbo, izraelska koreografa Guy Weizman in Roni Haver raziskujeta mehanizme strahu.

Živimo v negotovem času svetovnih konfliktov, ki povzročajo strah in negotovost. S strahom se branimo, a obnem postavljamo z njimi ločnice. Brez strahu bi bilo življenja kmalu konec, saj nas strah obvaruje pred nevarnostjo. Gre za telesni in duševni odziv na bližajočo se nevarnost. Izhodišče predstave je besedilo francoskega filozofa in pisatelja Alberta Camusa, ki je leta 1946 v odporniškem časniku Combat (Boj), katerega ustanovitelj in urednik je bil med drugo svetovno vojno, objavljal serijo esejev pod naslovom Ni victimes ni bourreaux (Ne žrtve ne rablji). Camus je nasprotoval totalitarnim režimom tako levice kot desnice in smrtni kazni ter se je zavzemal za slogo v skupnosti in za človekove pravice.

Predstava Fobija raziskuje, kaj se zgodi, ko skušamo ostati odprti do drugega navkljub strahu pred neznanim. Ko sprejmemo nepredvidljivost drugega. In ko se tega zavemo, zavržemo bolečino, je ne želimo zadajati drugim in se želimo z drugimi soočiti kot človek s človekom. Po besedah koreografov motiv za koprodukcijsko sodelovanje leži v močni umetniški povezavi med plesnima skupinama. Na Guyja Weizmana in njegovo koreografsko sodelavko Roni Haver je močno vplivalo delo koreografa in ustanovitelja Zavoda EN-KNAP Iztoka Kovača. Club Guy & Roni ter Zavod EN-KNAP pa imata podoben, "nezloščen" pristop k ustvarjanju plesa in teatra, ter ustvarjata samosvojo in prepoznavno različico sodobnega plesa in gledališča.

Guy Weizman in Roni Haver sta priznana in večkrat nagrajena izraelska koreografa, ki delujeta na Nizozemskem. Njuna pogosto obravnavana tema je osebna svoboda posameznika v različnih političnih in družbenih kontekstih. V svojih delih se osredotočata na sodobne teme. Kot plesalca sta Haverjeva in Weizman sodelovala s koreografi, kot so Ohad Naharin (plesna skupina Batsheva, Tel Aviv), Juan Carlos Garcia (Lanonima Imperial, Barcelona), Wim Vandekeybus (Ultima Vez, Bruselj - le Roni Haver) in Itzik Galili (Galili Dance, Amsterdam/Groningen). Leta 2002 sta osnovala Club Guy & Roni, ki ustvarja številne produkcije, ki vse nastajajo na Nizozemskem. Produkcijska hiša je pomemben ambasador uprizoritvenih umetnosti na Nizozemskem.