Damjana Kolar

 |  Kultura

Jazzovska poslastica v Cerknem

Marc Ribot's Ceramic Dog

Marc Ribot's Ceramic Dog
© Barbara Rigon

Od 21. do 23. maja bo v Cerknem potekal 20. mednarodni festival Jazz Cerkno, osrednji glasbeni dogodek Zavoda Gabrijel fest, ki je letos posvečen gonilni sili festivala Boštjanu Cveku (1964-2015). V treh večerih se bodo tudi tokrat zvrstili raznoliki izvajalci, tako znani kot manj znani, ki jih druži odkrivanje novih smeri v jazzu in širjenje glasbenih obzorij. Po besedah organizatorja "jazz, ki ga lahko slišimo v Cerknem, ni nikoli enoznačen, saj je poudarek programa na nekonvencionalni in ustvarjalni glasbi, na trku kultur in glasbenih praks, soočanju raznolikih pristopov, kjer se jazz pogosto sreča in oplaja z drugimi zvrstmi."

Prvi dan festivala bo najprej nastopil slovenski Big band GveriLLaz z jazzovskimi predelavami komadov legendarnega Franka Zappe. Nadaljevanje bo v znamenju trobentača Igora Matkovića in kar treh pianistov. Z Matkovićem bo v njegovem slovensko-poljskem-srbskem kvartetu "Long Distance Journey", igral poljski pianist Marcin Wasilewski (sicer dolgoletni sodelavec Tomasza Stańka), nato pa bosta prvič na festivalskem odru dva klavirja, na katera bosta igrala legendi improvizacije Alexander von Schlippenbach in Aki Takase.

V petek bo na festivalu prvič nastopil sloviti kitarist Marc Ribot s skupino Ceramic Dog. Ribot je eden najbolj samosvojih kitaristov, ki ima ob lastnih zasedbah za sabo vrsto odmevnih sodelovanj, od Toma Waitsa prek Elvisa Costella do Henryja Grimesa in Johna Zorna. Nastopila bosta tudi slovensko-italijanski Cerkno Jubileum Orchestra pod vodstvom Zlatka Kaučiča ter energični kanadsko-britanski trio Carrier/Edwards/Lambert.

Zadnji dan bo ob dogajanju na glavnem odru, ponudil še popoldanski koncert v Glasbeni šoli, kjer bo premierno nastopil legendarni japonski freejazzovski pihalec Akira Sakata, zvečer pa tudi na na glavnem odru v furioznem svobodnjaškem japonsko-švedskem-norveškem triu Sakata/Berthling/Nilssen-Love. Isti večer bomo lahko prisluhnili še triu Agnel/Edwards/Noble, festival pa bodo zaključili nizozemski avant-rockerji The Ex, ki tokrat prihajajo v družbi dveh izvrstnih gostov: Kena Vandermarka in Natea Wooleyja.

Glasbeno dogajanje na jubilejnem festivalu bodo popestrili ulični nastopi Kar Češ Brass Banda in Pihalnega orkestra Cerkno. Pripravili bodo dokumentarno razstavo "Dvajset in nekaj let jazza–in še česa–v Cerknem" (pripravlja jo Miha Zadnikar s številnimi sodelavci), potekala bo tradicionalna glasbena delavnica za otroke, tokrat z naslovom "Zvočni safari–Cerkno 2015," delavnica glasbene fotografije "Jazzy-ga!" (Žiga Koritnik) in delavnica "Divja hrana" (Dario Cortese), revija Nova Muska bo pripravila okroglo mizo "Kaj dela kreativni glasbenik?, ki jo bo moderiral Ičo Vidmar.