Damjana Kolar

 |  Kultura

Revolucionar ritma in besed

Manu Chao, francoski glasbenik in aktivist španskih korenin, se po dveh letih ponovno vrača v Slovenijo. Po treh nastopih v Ljubljani, bo 15. julija ob 20.30 nastopil na Ukmarjevem trgu v Kopru. Eden najbolj vplivnih in priljubljenih svetovnih glasbenikov, ki občinstvo vedno znova navduši z neverjetno energijo, poje kar v sedmih različnih jezikih, z vsebinskim poudarkom na večkulturalnosti, miru in solidarnosti. Za ogrevanje pred njegovim koncertom bosta poskrbeli španska zasedba Chami Cool & La Fama Jam ter slovenska ska-punk-reggae skupina Sell Out.

"Bolj angažiranega in predanega glasbenika bi težko našli. Njegovi koncerti, ki trajajo tudi po več ur, so eksplozija pozitivne energije in nalezljivih, živahnih plesnih ritmov. Pesmi so prežete s socialno tematiko, besedila pa so iz leta v leto bolj aktualna. Glasbeni kritiki o njegovi glasbi menijo, da politika v glasbi še nikoli ni zvenela tako dobro. Aktualne tematike, kot so antipotrošništvo, problematika migrantov, vprašanje človekovih pravic se prepletajo s koktajlom rocka, reggaeja, punka, skaja in ostalih živahnih svetovnih ritmov."

Na koncertu v Kopru bo Manu Chao nastopil z zasedbo La Ventura, ki jo sestavljajo kitarist Madjid, basist Gambeat in bobnar Garbancito, na letošnji turneji pa sta se ji pridružila še dva pihalca, ki bosta še dodatno podžigala ognjeni repertoar. Poleg hitov, kot so Clandestino, Bongo Bong, Me Gustas Tu, Politik Kills, Mi Vida, Welcome to Tihuana, Je ne t'aime plus, bo predstavil še številna presenečenja v obliki do sedaj še neobjavljenih pesmi.

Kariera tega neverjetnega glasbenika, ki že tri desetletja nastopa na vseh kontinentih, se je začela že leta 1987, ko je  skupaj z bratom in bratrancem ustanovil skupino Mano Negra, ki velja za najbolj uspešno francosko rock zasedbo. Leta 1998 je začel samostojno kariero, v kateri so nastali štirje studijski albumi.  Že s prvim albumom Clandestino je dosegel kultni status. Leta 2001 je sledil izjemno uspešni album Próxima Estación: Esperanza, leta 2002 Radio Bemba Sound System, leta 2007 sledi La Radiolina, leta 2009 pa še live album Baionarena.