Damjana Kolar

 |  Kultura

Pregled sodobne koroške umetnosti

Sašo Vrabič

Sašo Vrabič

V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu je do 9. septembra na ogled razstava z naslovom Sodobna umetnost na Koroškem, na kateri se predstavlja 15 slovenskih in 14 avstrijskih vizulanih umetnikov, ki jih je kustos Božidar Zrinski izbral na podlagi javnega razpisa. Razstava ponuja zanimiv vpogled v aktualno umetniško snovanje z obeh strani meje, saj gre za povezovalni projekt, ki vzpostavlja nove mreže, odpira poglede, hkrati pa govori o pomenu skupnega kulturnega prostora. 

Po besedah Božidarja Zrinskega razstava ponuja pregled dogajanja v določenem časovnem obdobju in predvsem raznolikost avtorskih prijemov umetnikov, ki ustvarjajo v današnjem času in so glede na izhodišče same razstave vezani na specifični geografski prostor. Ta je enoten, a politično in družbeno formalno razdeljen z mejo, kar pa ne pomeni, da takšna razmejitev vpliva na umetniško dejavnost in raznolike avtorske zamisli. Umetniki se s svojimi deli pogosto gibljejo po robu in na meji razumljivega, otipljivega in dojemljivega. Umetniška dela, avtorski projekti in prostorske intervencije, predstavljene na skupinski razstavi, ustvarjajo kontekst, v katerem pridejo do izraza različni konceptualni pristopi in nenehne primerjave med deli in ugotavljanje njihovega pomena. Formalno in vsebinsko jih lahko povežemo v različna poglavja in kratke zgodbe, ki ponujajo vpogled v določen časovni in ustvarjalni milje.

Sodelujoči umetniki iz Slovenije: Kaja Brezočnik, Stojan Brezočnik, Simon Chang, Barbara Drev, Katja Felle, Anja Jerčič, Štefan Marflak, Jure Markota, Luka Popič, Maja Pučl, Tjaša Rener, Lucija Stramec, Aphra Tesla, Aljaž Velički in Sašo Vrabič. Sodelujoči umetniki iz Avstrije: Barbara Ambrusch Rapp, Eva Asaad, Christina Gillinger, Julia Hohenwarter, Tomas Hoke, Franka Hopfgartner Wurzer, Michael Kos, Edgar Knoop, Renate Krammer, Eric Kressnig, Ulrich Plieschnig, Karl Vovk, Petar Waldegg in Hannes Zebedin.

Razstavo dopolnjujejo izbrana dela koroških umetnikov iz zbirke KGLU po izboru kustosinje Katarine Hergold Germ, prinašajo delni vpogled v ustvarjalni svet umetnikov, povezanih s specifičnim okoljem koroške regije. Časovno in slogovno pogojena raznolikost izrisuje kalejdoskopsko podobo umetnosti 20. stoletja, ki se je zlasti v drugi polovici preteklega stoletja razpršila v mnogoterost umetniških (raz)isk(ov)anj in vizualnih praks.