Damjana Kolar

 |  Kultura

Etno v vseh odtenkih

Na Bledu bo od 17. julija do 9. avgusta potekal 25. Okarina etno festival, ki ga organizira Zavod za kulturo Bled (programski vodja Leo Ličof) in velja za enega najstarejših glasbenih festivalov v evropskem prostoru. Etno v vseh odtenkih in z vseh koncev sveta, odet v sodobne glasbene ritme že 25 let obiskovalce na Bled privablja z jasnim sporočilom o pomembnosti multikulturnosti in sožitja.

Na letošnjo izdajo festivala, ki bo potekala v juliju in avgustu prihajajo svetovno priznani izvajalci etno glasbe iz Slovenije, Hrvaške, Kube, Peruja, Brazilije, Poljske, Reuniona, Sardinije, Vietnama, Irske, ZDA, Španije, Katalonije, Izraela in Portugalske. Festival bo letos glasbenike v večjem delu, poleg Blejskega gradu, gostil na velikem odru v promendanem parku. V okviru festivala se bo zvrstilo 18 koncertov, med izvajalci pa so po besedah programskega vodje festivala Lea Ličofa vrhunski glasbeniki, ki so cenjeni gostje najbolj znanih tovrstnih glasbenih festivalov kot sta npr. festivala v angleškem Glastonburyu in v francoskem Dionu.

Letošnji festival se bo začel 17. julija na blejski promenadi, ko bodo v okviru Blejske noči nastopili Neca Falk, Smaal Tokk in skupina Kontrabant. Teden dni kasneje na Bled prihaja skupina kubansko-perujsko-brazilska zasedba Mercandonegro Orchestra. Udarni del festivala 29. julija odpira legendarna Gorjanska godba, takoj za njimi pa južnoafriška skupina Abavuki. Na Blejskem gradu bodo nastopili: poljska zasedba Volosi (30. 7.), sardinski pevci tradicionalne glasbe Tenores di Bitti in irski pevec Frankie Lane (31. 7.), Lotus Duo iz Vietnama in ameriški blues izvajalec Big Daddy Wilson (1. 8.).

Med pomembnimi imeni letošnjega festivala so tudi Ester Rada iz Izraela (8. 8.), portugalska pevka Gisela João (9. 8.), irska pevka tradicionalne glasbe Cara Dillon, Carmen Paris iz Španije, skupina Calima iz Katalonije (7. 8.) in zasedba Simangavole z otoka Reunion (6. 8.) kot tudi neponovljiva Josipa Lisac (2. 8.). Del festivalske zgodbe bo tudi koncert švicarskega harmonikarja Nanda, ki bo na Blejskem gradu (30. 7.) nastopil v okviru čezmejnega festivalskega sodelovanja Akkordeon Festival Kaernten-Gorenjska v organizaciji harmonikarja Gašperja Primožiča in avstrijskega profesorja harmonike Romana Pechmanna.