Damjana Kolar

 |  Kultura

Vezene umetnine

V Galeriji Kresija bodo 21. julija ob 19.00 odprli razstavo del Vladimirja Lebna z naslovom Pasje življenje, ki prikazuje potepuške pse z moskovske podzemne železnice. Projekt, ki so ga prvotno sestavljale tri Lebnove oljne slike, je nastal v sodelovanju z ekipo Ercigoj Art (Vezenje Ercigoj).

Kot eden od ustanoviteljev Muzeja premoderne umetnosti, del tandema Galapagos in pogosti član animacijskih ekip, je Leben vajen nadgradnje svojih del v sodelovanju z umetniki z različnih področij. Navdih za triptih o potepuških psih z moskovske podzemne železnice, je Leben našel v časopisnem članku. Po gradbenem vzponu v devetdesetih so potepuški psi morali zapustiti prej prazne industrijske hale v centru mesta in se preseliti v predmestje. Ni trajalo dolgo, ko so psi doumeli sistem podzemne železnice in so se začeli dnevno voziti v mestni center. Po napornem iskanju hrane so se preprosto vrnili v predmestje z isto linijo podzemne železnice.

"V želji premikati meje vezenja so nastale vezene verzije treh slik v naravni velikosti, ki so za tokratno razstavo dopolnjene s klopjo v enaki tehniki in skupaj sestavljajo instalacijo perona. Proces izdelave velikih vezenin v enem kosu je pripeljal do novih inovativnih in kreativnih rešitev, ki so omogočile končni rezultat."

Po besedah pisatelja Jurija Hudolina triptih Vladimirja Lebna, uveljavljenega slovenskega art–ironizatorja, predstavlja velik novum v sodobni slikarski artikulaciji. Leben je namreč umetnik, ki ne črpa iz kanona svetovnega ustvarjalnega diapazona, temveč s humorjem financira naš sodobni čas; če je Moskva Petuški pred stoletjem nakazoval na bohemsko pijančevanje in raztresenost lastne nemoči, je danes Leben izjemno močan.

Vladimir Leben je sodeloval na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Poleg slikarstva se ukvarja tudi z animacijo in ilustracijo. Je dobitnik prve nagrade za animacijo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu leta 2007 in prejemnik priznanja Hinka Smrekarja na Slovenskem bienalu ilustracije leta 2012. Ercigoj Art je inovativen projekt podjetja Vezenje Ercigoj, unikaten v umetniškem in tehnološkem svetu, saj združuje napredne tehnike vezenja z visoko umetnostjo. Pri projektu gre za sodelovanje s priznanimi slikarji, rezultat pa so umetniška dela, ki zaživijo v novem umetniškem mediju-skozi šivanke in sukance.