Damjana Kolar

 |  Kultura

Zvezdniški duo v Križankah

Svetovno znani slovensko-hrvaški duo 2Cellos, ki ga sestavljata violončelista Luka Šulić in Stjepan Hauser, bo 23. julija ob 21.00 nastopil v ljubljanskih Križankah. Na koncertu bosta predstavila tretji album z naslovom Celloverse, s katerim sta pokazala svojo edinstveno zmožnost reinterpretacije klasične, rock in pop glasbe. Glasbenika pravita, da so čustva tista, ki povezujejo klasično in popularno glasbo. Koncert bo zaznamovala filmska glasba, in sicer Mombasa in Time (Hans Zimmer) iz filma Inception, slišali pa bomo lahko tudi glasbo Michaela Jacksona, Stinga in njuno avtorsko skladbo Celloverse.

2Cellos sta mednarodni uspeh doživela s svojevrstnim igranjem na čelo, s čimer sta podrla meje med glasbenimi žanri, od klasične in filmske glasbe vse do popa do rocka. Zaslovela sta s priredbo pesmi Michaela Jacksona Smooth Criminal, ki si jo je na youtubu ogledalo več milijonov ljudi, nata pa so sledile še druge priredbe svetovnih uspešnic kot so: Where The Streets Have No Name, With or Withou You (U2), Smells Like Teen Spirit (Nirvana), Hurt (Nine Inch Nails) in druge.

Na novem albumu Celloverse je trinajst novih pesmi, med katerimi so tudi predelave pesmi Thunderstruck skupine AC/DC, I Will Wait skupine Moms & Sons, Aviciijeva uspešnica Wake Me Up, ter udarna predelava The Trooper skupine Iron Maiden. Šulić in Hauser se tako vračata h koreninam, iz katerih sta izhajala v prvem albumu, ter jih poglabljata. Kot sama pravita, je "po aranžiranju in produkciji kot tudi izvajanju ter zvoku to njun najnaprednejši album."

Skladbe, ki jih izbereta za priredbe, morata čutiti–čustva so namreč tista, ki povezujejo popularno in klasično glasbo. Tako sta povezala operno uverturo William Tell z metalom in baročno sonato za violončelo z rockom. Ponovno se vračata k Michaelu Jacksonu s priredbo njegove skladbe They Don’t Care About Us in k Stingu s priredbo Shape Of My Heart. Tako kot na drugem albumu sta tudi tu poskrbela za presenečenje v obliki avtorske skladbe Celloverse, s katero želita popeljati poslušalce v popolnoma nov svet, v novo vesolje, "cello universe," čelo vesolje ter pokazati vso lepoto, toplino in čarobnost njunega instrumenta.