IZAK KOŠIR

 |  Kultura

Vrnitev v hollywoodsko prihodnost: Datum 21. oktober 2015 brez letečih avtomobilov

Back to the Future Day official trailer

Verjetno vsi dobro poznate trilogijo filmov Vrnitev v prihodnost (Back to the Future). Saj veste, Michael J. Fox se kot Marty McFly v 2. delu v futurističnem DeLoreanu, ki ga je izdelal belolasi profesor Brown (igra ga Christopher Lloyd), odpelje v leto 2015. Datum: 21. oktober, torej danes. Prihodnost (oziroma naša sedanjost) pa je leta 1989 v Hollywoodu izgledala veliko bolj obetavno, kar se tiče napredne tehnologije, kot jo poznamo in uporabljamo danes. Vizijo scenaristov Roberta Zemeckisa in Boba Galea je v televizijskem oglasu nedavno izkoristil tudi proizvajalec avtomobilov Toyota, kjer sta nastopila tako Fox, kot tudi Lloyd, in se pogovarjala o tem, kaj se je od napovedi iz filma dejansko uresničilo. Bolj malo oziroma skoraj nič. Še vedno nimamo letečih avtomobilov in lebdečih rolk. 

Danes so v okviru slavljenja famoznega datum v studiih Universal pogrnili celo rdečo preprogo, o tem pa poročajo domala vsi svetovni mediji, od časnika The Guardian do televizijske postaje CNN, kar kaže na domet vpliva, ki ga ta film iz osemdesetih še vedno ima. 21. oktober 2015 je v preteklih letih prek družabnih omrežij izzval že marsikatero potegavščino, ko so posamezniki datum prirejali in spreminjali sebi v prid. ZF-trilogijo, ki jo lahko danes označimo že za kultno, pa v svojih začetkih ni imela toliko sreče. Številni studii so namreč scenarij zavrnili ter Bobu in Robertu svetovali, naj tekst odneseta na Disney. To sta tudi storila, a tudi tam naletela na gluha ušesa, češ da je film preveč »dirkaški«, še posebej pa jih je (z)motilo dejstvo, da se Martyjeva mama Lorraine v preteklosti zaljubi v svojega očeta. Tega sicer ne ve, pa vseeno očitno to Miki Miški ni bilo všeč. Vrnitev v prihodnost je film, ki ga na začetku nihče ni želel posneti, danes pa kar noče in noče izginit iz prostora pop kulture. In to več kot tri desetletja kasneje.

Nekdo iz ozadja pa je vedno podpiral film Vrnitev v prihodnost in se na koncu podpisal kot eden od producentov. To je bil Steven Spielberg, za katerega sta Zemeckis in Gale napisala scenarije za filme iz sedemdesetih 1941, I Wanna Hold Your Hand in Used Cars.

In zakaj so izbrali prav datum 21. oktober 2015? To je datum, ko naj bi 30 let kasneje od dogajanja v filmu, bejzbolsko moštvo Cubs osvojilo svetovno prvenstvo. Bob Gale je namreč velik oboževalec bejzbola.

Sprva bi moral glavno vlogo Martina McFlyja igrati Eric Stoltz, a so ga kasneje zamenjali s Foxom in naleteli na naslednjo težavo. Michael J. Fox je namreč takrat snemal televizijsko serijo Family Ties, zato so morali snemanje filma podrediti njegovemu urniku, nekatere scene pa so posneli celo brez njegove prisotnosti.

Med zanimivostmi naj omenimo, da se je John Mayer začel ukvarjati z glasbo prav zaradi tega, ker ga je tako navdušila scena iz filma, kjer Fox na odru s kitaro izvede Berryjevo Johnny B. Goode.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.