Izak Košir, STA

 |  Kultura

Sundance 2016: strelski obračuni, splav, ekstremizem Islamske države in otroške neveste 

Jim: The James Foley Story (HBO Documentary Films)

V Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah se te dni odvija filmski festival Sundance. Trajal bo do 31. januarja. Na festivalu, ki se letos osredotoča na aktualne teme, bodo prikazali 120 neodvisnih filmov. Direktor festivala John Cooper je dejal, da prihaja do evolucije neodvisnega filma, in navedel tri razloge: globine filmskih izpovedi, globoko razumevanje filmske obrti in eksperimentiranje v žanru. Poudaril je, da imajo neodvisni filmi svoje zvesto občinstvo: "Naše občinstvo bo navdušeno nad energijo, kreativnostjo in svežimi perspektivami filmov."

Sundance je konec 70. let ustanovil igralec Robert Redford, vsako leto pa ponuja predvsem priložnost še neuveljavljenim režiserjem, da opozorijo nase. Festival se začenja v obdobju, ko v Hollywoodu odmevajo kritike o pomanjkanju raznovrstnosti med letošnjimi nominiranci za oskarje. Hkrati pa jih pretresajo obtožbe o rasizmu oziroma, da je letos ponovno načrtno ignoriranje temnopoltih igralcev in igralk. Sundance pa se v svoji biti obrača stran od glamurja oziroma stran od oskarjevskih rdečih preprog. Letošnji program bo postregel z dokumentarnimi in igranimi filmi, ki se dotikajo aktualnih tem, kot so strelski obračuni v ZDA, splav, ekstremizem Islamske države, otroške neveste v Afganistanu in izsiljevanje preko spleta.

Med dokumentarci, ki so pritegnili največ pozornosti, je Newtown filmarke Kim Snyder, ki prinaša vpogled v dogajanje po pokolu v Connecticutu leta 2012, v katerem je bilo ubitih 20 šolarjev. Premierno bo prikazan tudi film Jim: The James Foley Story v režiji Briana Oakesa o ameriškemu novinarju Jamesu Foleyju, ki so ga obglavili pristaši Islamske države.

Med izstopajočimi (ali bolje: bizarnejšimi) stvaritvami letošnjega izbora je tudi dokumentarni film Nuts v režiji Penny Lane, ki govori o zdravniku iz Kansasa, ki je zaslužil bogastvo s tem, da je moškim pomagal pri zdravljenju impotence z vsaditvijo kozjih mod. 

Med dramami je v ospredju film Swiss Army Man v režiji Dana Kwana in Daniela Scheinerta, v katerem se izgubljeni moški spoprijatelji s truplom. Tega igra Daniel Radcliffe, najprepoznavnejši po vlogi Harryja Potterja. Na programu bo tudi romantična drama Southside With You v režiji Richarda Tannea, postavljena v leto 1989, ki predstavlja romanco med aktualnim predsednikom ZDA Barackom Obamo in njegovo soprogo, ameriško prvo damo Michelle.

Na razpis za letošnji festival je prispelo 4.081 prijav za igrane filme, prikazali pa jih bodo 98. Nagrade na festivalu Sundance v svetu filma veljajo za referenčne, za njihova predvajanja pa se nato borijo številni priznani filmski festivali po svetu. Mnogi danes priznani režiserji, med njimi denimo Quentin Tarantino in Steven Soderbergh, so iz anonimnosti prišli prav na festivalu Sundance.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.