IK, STA

 |  Družba

"Holokavst ni iztrebljal samo Judov, temveč tudi Slovane"

Judovska družina se poslavlja pred deportacijo v koncentracijsko taborišče ...

Judovska družina se poslavlja pred deportacijo v koncentracijsko taborišče ...
© Arhiv sinagoge Maribor

Ob dnevu spomina na holokavst je Zveza združenj borcev za vrednote NOB včeraj v Ljubljani priredila slovesnost, s katero so se poklonili številnim žrtvam koncentracijskih taborišč, predvsem pa več deset tisoč Slovencem, ki se iz njihov nikoli več niso vrnili. Predsednik koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri ZZB NOB Jani Alič je v nagovoru spomnil, da holokavst kot vrhunec genocida med drugo svetovno vojno ni iztrebljal samo Judov, temveč tudi Slovane, Rome, politične nasprotnike nacistov, vojne ujetnike, telesno slabotne in prizadete ter druge.

"Ob tej priložnosti se spominjamo tudi nečloveškega trpljenja in smrtnih žrtev Slovencev. Samo v koncentracijskem taborišču Auschwitz jih je bilo 2.346, 1.351 se jih ni nikoli vrnilo," je spomnil Alič in dodal, da so slovesnost posvetili tudi 75. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte (OF). Ob tem se je vprašal, ali se bo kdaj kdo opravičil preživelim internirancem ali potomcem tistih, ki so zgoreli v krematorijskih pečeh. "Bili so nedolžni, odpeljali so jih brez sojenja, mnogokrat tudi po zaslugi domačih izdajalcev in sodelavcev okupatorja, katerim danes postavljamo spomenike in zaradi njih nekateri hočejo spreminjati zgodovino," je poudaril Alič.

"Ko se spominjamo žrtev holokavsta, bi bilo prav, da se iz tega množičnega zločina kaj naučimo. Te grozljive številke mrtvih in ponižanih morajo biti opomin, da se kaj podobnega ne sme nikoli več zgoditi," je še dodal Alič.

Slavnostna govorka na slovesnosti, ki sta se je udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, je bila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Ta je prav tako opozorila na visoko število Slovencev, ki so bili zaprti, izgnani, ki so umrli, prisilno delali, bili v vojnem ujetništvu ali so bili ustreljeni kot talci.

V italijanskih taboriščih je bilo po njenih besedah 36.200 Slovencev, v nemških 21.234, v madžarskem 688, v hrvaškem Jasenovcu 400. Od vseh jih je v taboriščih umrlo 12.380, 19.000 jih je bilo na prisilnem delu in v vojnem ujetništvu. 2949 jih je bilo ustreljenih kot talcev, je spomnila Nussdorferjeva.

"Iz naše majhne Slovenije je tako trpelo najmanj 60.000 ljudi. Če samo pomislimo na vse naštete, na njihove dneve brez sonca, polne brezupa, žalosti in trpljenja, hudega dela in preganjanja, nas groza kar ohromi," je povedala varuhinja.

Ob tem se je spomnila še na preživele taboriščnike: "Le nekateri ste preživeli in ste živ spomin na najhujše grozote druge svetovne vojne. Prav je, da vam izkažemo vse spoštovanje in vam sledimo v vaši neizmerni želji biti in ostati človek v najtežji preizkušnji."

"Vaše preživeto gorje mora opominjati nas in tudi prihodnje rodove, da ne izgubimo zgodovinskega spomina, da nam ga ne zameglijo drugačne zgodbe, ki poskušajo zmanjšati pomembnost upora evropskih narodov zoper razčlovečenje brez primere v zgodovini človeštva," je dodala varuhinja. 

ZZB NOB vsako leto priredi slovesnost ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta 27. januarja. Tega dne leta 1945 je sovjetska Rdeča armada osvobodila največje koncentracijsko taborišče Auschwitz.

O drugi svetovni vojni v Sloveniji pa je te dni naprodaj tudi posebna številka Mladine, ki jo lahko dobite pri vašem najbližjem prodajalcu ali v naši spletni trgovini. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.