Izak Košir

 |  Mladina 8  |  Politika

Politiko pred vrata RTV

Nov zavod plačnikov RTV-prispevka se bo zavzemal za strokovnost in opozarjal na nepravilnosti

Sašo Hribar, borec za boljšo RTV

Sašo Hribar, borec za boljšo RTV
© Uroš Abram

Poslanstvo Zavoda plačnikov RTV-prispevka je uveljavljanje pravic plačnikov RTV-prispevka, da sodelujejo s pobudami, predlogi in mnenji v Programskem svetu RTV Slovenija. Ustanovljeno je bilo lani oktobra, predstavitveno tiskovno konferenco pa so imeli njeni ustanovitelji pretekli torek. Podpisani ustanovitelji so odvetnica Tanja Vivoda Radilovič, režiser Iztok Tory, študent Nejc Krevs, novinar Iztok Jurančič, urednik Radia Ga-ga in član programskega sveta RTV Sašo Hribar in dolgoletni sodelavec nacionalke Peter Kosmač.

Kot so pojasnili, je dejavnost zavoda oblikovanje strokovnih ocen verodostojnosti in nepristranosti informativnih vsebin, kakovosti izobraževalnih oddaj, oddaj igranega, dokumentarnega, otroškega in mladinskega programa, športnih oddaj in razvedrilnih vsebin: »Javna radiotelevizija kot največji zavod s področja kulture je v zadnjih desetletjih doživljala programske vzpone pa tudi padce, slednje še zlasti v sedanjem trenutku, ko si nacionalno radiotelevizijo prilaščata tako politika, celo prek delegiranih članov v programskem in nadzornem svetu.« Vpliv politike se pozna v kakovosti programa.

Po besedah pobudnika ustanovitve zavoda Saša Hribarja si želijo, da bi institucija »še enkrat zasijala v vsej lepoti« ter pokazala, da je »nadstandardni hotel s šestimi zvezdicami«. Radijski voditelj in satirik je poudaril, da časov, ko so RTV krasili čast, ugled, ponos in dostojanstvo, ni več, prvi udarec pa je po njegovem nacionalka doživela v devetdesetih, ko so na trg prišle komercialne televizije, kamor so odšli njeni najboljši kadri.

Peter Kosmač poudarja, da je vsak član programskega sveta podpisal, da bo delal v interesu hiše, čeprav glede tega ni vidnih rezultatov. Programski svet je po njegovem postal populistično sodišče, ki ne deluje korektno in se ne drži kodeksa novinarske etike. »Naš zavod ni alternativa programskemu svetu in mi nismo revolucionarji. Ne bomo pa sedeli križem rok, ko bomo zasledili nepravilnosti. In želimo, da z argumenti nastopi stroka, politiko pa je treba postaviti pred vrata, saj prevečkrat pritiska na delo novinarjev,« odgovarja Kosmač.

Podobnega mnenja je tudi soustanovitelj Sašo Hribar, ki meni, da v programskem svetu sedijo ljudje, ki ne gledajo televizije in ne poslušajo radia: »Kako nestrokoven je programski svet, priča dejstvo, da smo pred časom iskali komisijo za Ježkove nagrade, kjer sem bil formalno jaz edini dovolj kvalificiran kandidat, pa je za to mesto predsednik sveta Mitja Štular, ki je diplomirani elektroinženir, predlagal samega sebe.« Hribar upa, da bo kdo iz zavoda (pre)stopil tudi v programski svet. »Jaz sem zgolj iniciator, zavod bi potem predal mladi generaciji. Realnost je ta, da en mlad mulec s telefonom danes naredi boljši film kot pri nas deset režiserjev skupaj.«

Od časa Branka Grimsa, pobudnika in (idejnega) avtorja zakona o RTV Slovenija, večino 29-članskega programskega sveta imenuje državni zbor. Politika še vedno kroji njegovo delovanje. Ali jo bodo opozorila novega zavoda res lahko postavila pred vrata RTV, bo pokazal čas, a kot vedno je tudi tokrat odgovornost v prvi vrsti na strani politike. Najprej bi morali spremeniti zakon o RTV.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.