Izak Košir

 |  Mladina 9  |  Družba

Antifeministka

Lezbični vzornici nepopustljive zagovornice klasične družine

Vesna Vilčnik je dnevna urednica na spletnem portalu televizije Nova24TV, ki je v lasti članov in simpatizerjev stranke SDS. Od tega tedna je ena od voditeljic pogovornih oddaj na tej televiziji.

Hkrati je tudi ena od najglasnejših nasprotnic zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in vidna aktivistka iz predreferendumske kampanje. Dejavna je bila že pri razpravi o prvem družinskem zakoniku leta 2012, ko je v oddaji na nacionalni televiziji Pogledi Slovenije z roko utišala vodjo kampanje nasprotnega tabora Miho Lobnika, znanega LGBT-aktivista. Tri leta kasneje jo je Slovenija podrobneje spoznala kot gostjo oddaje Tarča, po kateri je v javnost prišla novica, da je tudi predsednica društva Češplja, kluba »za osveščanje spolne energije in zdravo spolnost«, ki se predstavlja kot »samostojno, prostovoljno, nepolitično, nepridobitno združenje heteroseksualnih posameznikov iz vse Slovenije, ki so stari najmanj 21 let«. Klub Češplja sicer ni swingerski klub, prav tako ne organizacija za zmenkarije. Ime Češplja zato, ker v »sadnem izboru Slovenije najdemo številne sorte sliv, češplja pa je le ena, imenovana domača češplja«. Vesna Vilčnik je bila tudi pobudnica festivala Femme Feminite o »novi viziji ženskosti«, ki bi moral lani potekati v Cankarjevem domu, a je bil nato odpovedan.

Na portalu Nova24TV so jo pred kratkim predstavili v intervjuju, kjer je glede ameriških volitev poudarila, da zanjo s seznama odpadejo vsi, ki »podpirajo skrajne feministične smernice, še posebno pa Hillary, ki že zdavnaj ni več prva dama Amerike«.

Glede na uredničine nazore to zveni povsem smiselno. Nekoliko manj smiselno pa je, da je, kot so tudi zapisali, ljubiteljica pevke Tracy Chapman, znane lezbijke in feministke. Njeno glasbo obožuje celo tako zelo, da jo je uvrstila med »naj tri stvari«. Še nenavadneje je, da je kot svojo televizijsko vzornico omenila Ellen DeGeneres, še eno znano lezbijko in feministko.

Ploskamo, ne vemo pa, koliko bodo nad tem navdušeni njeni delodajalci.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.