Damjana Kolar

 |  Kultura

Variacije na temo ljubezni

Na odru SNG Nova Gorica so premierno uprizorili avtorski projekt Ljubezen do bližnjega, ki se navdihuje pri istoimenskem romanu francoskega filozofa in pisatelja Pascala Brucknerja. Igralska ekipa pod vodstvom režiserja Jerneja Lorencija z osebnega in družbenega vidika raziskuje temeljno vrednoto naše družbe, ljubezen do sočloveka in sebe v odnosu do nje.

Kje je meja med uresničitvijo lastnih fantazij ljubezenskega udejstvovanja in grobim vdorom v območje človekovega sobivanja? Uprizoritev se med drugim posveča spregledani lepoti neuresničenih teles, podrejenih diktatom družbenih konvencij ...  ter poskuša prikazati pristnost raznolikih oblik ljubezni. "Sprva smo se oprli na roman Ljubezen do bližnjega sodobnega francoskega pisatelja Pascala Brucknerja, vendar je od literarne osnove ostalo bore malo ali kar nič. Knjiga je bila samo iztočnica, nekaj, kar mi je odprlo srce, duha, za kanec razširilo obzorje. In dalo pravi občutek! Pri tej predstavi se najbolj ukvarjamo prav z občutki. Gre za neke vrste fugo, za variacije na temo, za ljubezen in bližino, za njuno odsotnost, nesporazume, hrepenenje, rane ... in za krhkost eksistence, krhkost ljubezni, tudi krhkost igralca na odru. Ukvarjamo se s tem, kako težko je sprejeti tako sebe kakor drugega, pa s tem, kaj zaradi sebe delamo drugemu, koliko ga spustimo blizu...,”pravi režiser.

Jernej Lorenci je v zadnjih letih z nizom izjemnih uprizoritev postal eden najprodornejših slovenskih režiserjev. Leta 2014 je prejel nagrado Prešernovega sklada 2014 za režijo uprizoritev Kako jemati njeno življenje, Nevihta, Dantonova smrt in Ponorela lokomotiva. Tea Rogelj je v utemeljitvi nagrade med drugima zapisala: Lorencijevo ustvarjanje že od nekdaj zaznamujeta raziskovanje in razvijanje gledališkega medija. V zadnjih letih je v svoji uprizoritveni estetiki izpeljal pomembne premike tudi na ravni interakcije med odrom in "aktivnim gledalcem," na ravni razbijanja in ponovnega vzpostavljanja gledališke iluzije. Njegove uprizoritve odlikujeta usklajena, tudi v podrobnostih dodelana ansambelska igra in harmonična skladnost vseh elementov uprizoritve. Jernej Lorenci je žanrsko raznolik ustvarjalec s prepoznavno poetiko, nikoli shematičen in predvidljiv, vselej umetniško radoveden in inovativen. V trenutnem slovenskem gledališču mu pripada mesto najbolj svojskega, umetniško poglobljenega in iščočega gledališkega režiserja.

V SNG Nova Gorica se je prvič predstavil pred štirinajstimi leti s predstavo Tri sestre, zdaj pa z uprizoritvijo Ljubezen do bližnjega nadaljuje z razvijanjem svoje avtorsko prepoznavne dramsko glasbene performativne estetike, v kateri je postavil tudi poetično igro Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič in Homerjevo Iliado. Več o režiserju si lahko preberete v portretu Marjana Horvata

V predstavi nastopajo: Ana Facchini, Kristijan Guček, Peter Harl, Gorazd Jakomini, Matija Rupel, Marjuta Slamič, Žiga Saksida, Vesna Vončina in Vladimir Hmeljak. Dramaturg predstave je Matic Starina, scenograf: Branko Hojnik, kostumografka: Belinda Radulović, koreograf in asistent režiserja je Gregor Luštek, oblikovalec svetlobe: Andrej Hajdinjak, oblikovalec zvoka: Matej Čelik.

Ponovitve predstave: 30. marca, 8., 9. in 28. aprila ob 20.00

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.