Izak Košir

 |  Kultura

Damjanoviča pozivajo, naj odstopi s funkcije direktorja filharmonije

Damjan Damjanovič je, kljub temu, da je član SDS, lani na lokalnih volitvah nastopil kot neodvisni kandidat za župana Ljubljane.

Damjan Damjanovič je, kljub temu, da je član SDS, lani na lokalnih volitvah nastopil kot neodvisni kandidat za župana Ljubljane.
© Uroš Abram

Sviz in Glosa pozivata Damjana Damjanoviča, naj odstopi s svoje funkcije ter tako omogoči normalizacijo delovnih razmer, ustrezne pogoje za ustvarjalno delo in vrnitev ugleda Slovenski filharmoniji. Obenem ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar sporočata, naj nemudoma sprejme predstavnike orkestra in zbora Slovenske filharmonije ter oba sindikata, da ji pojasnijo razloge za nezadovoljstvo. To se je izrazilo tudi v izglasovani nezaupnici. 

Delavsko predstavništvo v Slovenski filharmoniji je ob podpori Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Sindikata kulture in narave Slovenije Glosa (Glosa) v začetku marca izpeljalo glasovanje o primernosti Damjana Damjanoviča, da še naprej opravlja funkcijo direktorja filharmonije. Glasovanja se je udeležilo 114 od skupno 149 zaposlenih, pri čemer jih je 91 (slabih 80 odstotkov) direktorju odreklo zaupanje.

Sandi Modrijan, tiskovni predstavnik Sviza, pravi, da je nezaupnica direktorju posledica njegovega omalovaževanja v Slovenski filharmoniji zaposlenih glasbenic in glasbenikov ter žaljivih in neresničnih trditev, da imajo slednji preveč časa za rovarjenje, poljubne zadolžitve in nobene odgovornosti: "Javnemu pozivu navkljub, naj se zaposlenim za izrečeno opraviči, direktor tega ni storil, temveč je z izjavami, kot je tista, da gre le za majhno skupino posameznikov, zavajal javnost in razdor med zaposlenim še poglobil. Kaplja čez rob je bila zavrnitev sestanka s sindikati ob navzočnosti članic in članov delavskega predstavništva, ki so bili izvoljeni v skladu z določbami kolektivne pogodbe za kulturo." 

Modrijan meni, da je omenjeno glasovanje nedvoumno pokazalo, da Damjanovič še zlasti v umetniškem delu zaposlenih, v orkestru in zboru nima več podpore za vodenje Slovenske filharmonije. "Nezadovoljstvo z vodenjem zavoda in z odnosom direktorja do zaposlenih ter zaskrbljenost za prihodnost ustanove, ki jo zaposleni dnevno izražajo, sta izjemno velika, zato smo v SVIZ in Glosi prepričani, da zdajšnji direktor ne more uspešno voditi Slovenske filharmonije. Ne vidimo druge poti, kot da odstopi in tako omogoči prepotrebno normalizacijo delovnih razmer, ustrezne pogoje za ustvarjalno delo in vrnitev ugleda Slovenski filharmoniji. SVIZ in Glosa hkrati pozivata ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar, naj nemudoma sprejme predstavnike orkestra in zbora Slovenske filharmonije, delavskega predstavništva ter obeh sindikatov, da ji pojasnijo razloge za nezadovoljstvo, ki se je izrazilo tudi v glasovanju o zaupanju direktorju," je še zapisal tiskovni predstavnik Sviza. 

Damjan Damjanovič je bil leta 2014 neodvisni kandidat za župana Ljubljane, sicer pa je član stranke SDS. Omenjena sindikata pa sta zaradi Damjanovičevih domnevnih žalitev glasbenic in glasbenikov že lani decembra direktorja filharmonije zahtevala opravičilo. O tem si lahko več preberete na tej povezavi. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.