Izak Košir

 |  Družba

"Janša ni alternativa Cerarju in Cerar ni alternativa Janši"

Leva polovica plakata sobotnega shoda ...

Leva polovica plakata sobotnega shoda ...
© Facebook

"Janez Janša bi se rad predstavil javnosti kot človek, ki bo ustavil prihod migrantov v Slovenijo in se postavil po robu meščanskim elitam v vladi Mira Cerarja. V resnici si nihče v Sloveniji ne želi beguncev bolj kot Janša. Njegova stranka se namreč že dolgo ne ukvarja z resničnimi stiskami državljanov, ampak jih zna le še strašiti pred tujci in »komunisti«, ki naj bi te tujce uvažali. Brez Cerarja in beguncev bi bil Janša danes brez službe, saj lahko volivcem ponudi le še rasizem, seksizem in teorije zarote," so v pozivu na shod proti elitam Revni za revne, ki bo v soboto ob 16. uri na Kongresnem trgu, zapisali organizatorji.

Ti obenem poudarjajo, da bi se Miro Cerar "rad predstavil javnosti kot človek, ki bo Slovenijo rešil pred Janšo in iz nje naredil odprto, »moderno« državo". Pobudniki shoda menijo, da v resnici prav Cerar iz Slovenije dela nestrpno policijsko državo v slogu "Orbanove Madžarske".

"On je tisti, ki je postavil žičnato ograjo, on je zaostril azilne pogoje za begunce, on je povečal nadzor nad državljani in dal policiji dodatna pooblastila. Njegova vlada se ne ukvarja niti s stiskami beguncev niti s socialnimi problemi domačinov, ampak nas le še straši pred desnico. Brez Janše ne bi imeli volivci niti enega razloga, da volijo stranko SMC," so zapisali na strani dogodka na Facebooku. 

Sobotni shod Revni za revne poudarja, da Janša ni alternativa Cerarju in Cerar ni alternativa Janši: "Oba sta obraza istih elit, tistih, ki plenijo državo že 25 let. Sta del politične kaste, ki ni nikoli služila delovnim ljudem, ampak le najbogatejšemu procentu. Sta del elit, ki vneto prodajajo orožje in nas vodijo v nove in nove vojne, zraven pa lažejo o tem, da jim gre za našo varnost. Medtem ko nam prodajajo pravljice o krščanski tradiciji in evropski identiteti, je denar edina vrednota, ki so jo kadarkoli poznali. Naj še tako vneto dvigamo zastave, to ne bo izbrisalo dejstva, da ta država ni bila ustanovljena za ljudi, ampak za kapital."

... in druga polovica plakata.

... in desna polovica plakata.
© Facebook

Organizatorji so skeptični do tega, da se bo v Sloveniji karkoli izboljšalo, dokler bodo za vse težave krivi migrantje in dokler bomo le izbirali med slabimi in manj slabimi politiki. "Zastave, s katerimi se krasijo naši voditelji, nas ne bodo rešile. Spremembe se bodo lahko začele, ko nas politiki ne bodo več mogli ločevati s policijskimi kordoni, ampak ko se bomo delavci, prekerci, brezposelni, migranti in vsi drugi, ki jih je ta sistem izpljunil, znašli na isti strani," še navajajo v javnem sporočilu. 

Pobudniki shoda želijo opozoriti na revščino, brezposelnost, izkoriščanje delavcev, brezperspektivnost mladih, nestrpnost in seksizem. Menijo, da lahko vse to kot družba presežemo le z medsebojno solidarnostjo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.